Leegstaande kantoren nabij winkelcentrum Kronenburg in Arnhem-Zuid zijn volgens raadslid Guus van der Laak het domicilie van ratten en junks geworden.
Volledig scherm
Leegstaande kantoren nabij winkelcentrum Kronenburg in Arnhem-Zuid zijn volgens raadslid Guus van der Laak het domicilie van ratten en junks geworden. © Eigen foto

‘Ratten en junks in lege kantoren Kronenburg in Arnhem-Zuid’

ARNHEM - Twee grote, leegstaande kantoorpanden nabij winkelcentrum Kronenburg in Arnhem-Zuid zijn het domein geworden van ratten en junks.

Dat stelt gemeenteraadslid Guus van der Laak van lokale partij Arnhem Centraal in de toelichting op een reeks vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De fractievoorzitter van de partij, zelf woonachtig in Arnhem-Zuid, heeft van stadgenoten gehoord dat het rond de dichtgetimmerde kantoorpanden een bende is en vraagt zich af of en zo ja wat de gemeente daar aan kan doen.  

Ratten op de parkeerplaats

De panden staan naast en achter het UWV, op de hoek van de Pleijweg en de Kronenburgbusbaan/Burgemeester Matsersingel. Regelmatig worden er volgens Van der Laak complete rattenfamilies gezien op de parkeerplaats. Personeel van het UWV loopt daar rond en de beesten lijken uit de richting van de lege kantoorpanden te komen. 

Ook zouden passanten regelmatig daklozen en drugsverslaafden signaleren, die de tegen ramen en deuren getimmerde platen verwijderen en kapotmaken, zodat ze naar binnen kunnen om te overnachten en/of om drugs te gebruiken. 

Schimmige activiteiten

Van der Laak is bang dat er ook andere schimmige activiteiten plaats vinden, zoals dealen of prostitutie, ,,zoals het geval is bij meer plekken in de stad waar weinig toezicht op is”. 

Het raadslid vindt het raar dat in tijden van woningnood en weer toenemende schaarste aan kantoorruimte twee van zulke gebouwen staan te verkrotten. Hij vraagt zich af of de gemeente de eigenaren kan sommeren om iets tegen de verloedering te doen of om de panden te verkopen. Zolang er nog niets met de panden gebeurt, vindt hij dat de gemeente voor meer en beter toezicht en handhaving moet zorgen. 

  1. Crisisteams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandige ondernemers tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Crisis­teams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandi­ge onderne­mers tijdens coronacri­sis

    ARNHEM - Bijna 5000 zelfstandige ondernemers in Arnhem en omringende gemeenten hebben via de gemeenten een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning tot aan het bestaansminimum. In Arnhem alleen gaat het om 2.500 zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers met enkele personeelsleden. Crisisteams zetten alle zeilen bij om veel uitkeringen nog voor de Pasen uit te betalen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.