Rechter: Autoriteit had moeten optreden tegen afvalpas Arnhem

ARNHEM - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had moeten optreden tegen het illegaal gebruik van de Arnhemse milieupas. De voorzieningenrechter heeft de AP daarover op de vingers getikt.

Arnhemmer Michiel Jonker kreeg gisteren opnieuw gelijk in de strijd tegen schending van zijn recht op privacy. Met hem vond de voorzieningenrechter dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) handhavend had moeten optreden tegen de gemeente Arnhem. De afvalpas die Arnhemmers sinds 2014 gebruiken is verboden.

LEES OOK: Arnhem haalt je privacy uit de vuilnisbak

Uitstel

Volledig scherm
© Martin Ommering

Arnhemmers kunnen met een afvalpas de ondergrondse containers openen. De software in de containers registreert persoonsgegevens. ,,Het gaat om een theoretische situatie, want we slaan geen gegevens op’’, zegt een woordvoerder van Arnhem. Toch overtreedt overtreedt Arnhem daarmee de Wet Bescherming persoonsgegevens. Tot zover zijn Jonker en de AP het eens.

De AP heeft afgelopen voorjaar besloten om niet op te treden, maar ziet illegale pasjessysteem door de vingers. Het argument was dat Arnhem op 1 januari 2018 zou overgaan op een nieuw afvalsysteem, waarbij de inwoners per afvalzak gaan betalen. Maar de datum van invoering is allerminst zeker. Sterker nog, de raad neigt het nieuwe afvalsysteem met een jaar uit te stellen.

Uitspraak

De AP wil nog niet vooruitlopen op de gevolgen van de uitspraak. ,,Binnenkort nemen we een besluit waarin we alle nieuwe omstandigheden en deze uitspraak meenemen’’, zegt een woordvoerder.

Maatregelen

Arnhem heeft vooruitlopend op de beslissing van de AP al maatregelen genomen. ,,De leverancier zal de software zo aanpassen dat van uitlezen van persoonsgegevens geen sprake meer kan zijn. Naar verwachting zal hij daar voor 1 oktober klaar mee zijn’’, zegt een gemeentewoordvoerder.

De uitspraak kan voor gemeenten met pasjessystemen met persoonsgegevens aanleiding zijn om deze te controleren op schending van de privacy. Mocht dat het geval zijn dan ontkomt de AP er niet aan om handhavend op te treden. Dat heeft Michiel Jonker in elk geval bereikt.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.