Volledig scherm
De Paasbergflat. © Erik van 't Hullenaar

Rechter bepaalt dat bewoners Paasbergflat voorlopig mogen blijven

ARNHEM - De vijf cliënten van de stichting OnderDak hoeven de Paasbergflat voorlopig niet uit. Dat heeft de voorzieningenrechter woensdagmiddag bepaald. De rechter vindt dat de cliënten tot zes weken na de uitspraak van de bezwarencommissie in de flat mogen blijven.

Voor de cliënten is de uitspraak een opluchting en voor de stichting OnderDak een opsteker. Voorlopig is de druk even van de ketel voor de vijf ex-gedetineerden.

De komst van de bewoners van de Paasbergflat maakte veel los in de wijken De Geitenkamp en De Paasberg. De wijkbewoners voelden zich overvallen en vreesden overlast van de cliënten van OnderDak. De stichting werd vooral gebrek aan communicatie verweten. Maar ook het aantal van maximaal veertig cliënten baarde menig buurtbewoner zorgen.

Streep door rekening

De gemeente Arnhem zette een streep door de rekening van OnderDak. De Paasbergflat heeft een maatschappelijke bestemming waarbinnen geen ruimte was voor alleen wonen. De cliënten moesten voor 3 juli de flat hebben verlaten, op straffe van een dwangsom van duizenden euro's. 

 OnderDak maakte bezwaar tegen het besluit en spande een kort geding aan tegen de gemeente om te voorkomen dat de vijf cliënten op straat kwamen te staan. De voorzieningenrechter vindt dat de vijf mogen blijven, in afwachting van een oordeel van de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente. 

Woordenstrijd

Inhoudelijk zegt de voorzieningenrechter weinig over de kwestie. Hij vindt wel dat de gemeente meer onderzoek moet doen naar wat er gebeurt in de Paasbergflat. Pas dan is een gewogen oordeel mogelijk. Nu heeft de discussie meer weg van een woordenstrijd, stelt hij.  

Met de uitspraak van de voorzieningenrechter is OnderDak nog niet uit de problemen. Er ligt nog een kritisch rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Naar aanleiding hiervan hebben Arnhem en tien regiogemeenten besloten voorlopig een cliëntenstop in te stellen voor de zorginstelling.

250 cliënten

De stichting krijgt tot 16 september de tijd om zich te verbeteren. Als OnderDak op die datum niet voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen dan schromen Arnhem en tien gemeenten in de regio niet om de huidige 250 cliënten onder te brengen bij andere zorgaanbieders, stellen zij.

Mediahype

Desgevraagd laat de stichting OnderDak weten dat ze de inhoud van het kritische inspectierapport herkent. Dit gaat echter niet ten koste van de klanten, meent OnderDak. De stichting stelt dat een ‘mediahype’, een gemeentelijke hetze en de discussie rondom de Paasbergflat heeft meegespeeld in het besluit om per direct een cliëntenstop in te stellen. Onderdak zegt alles te doen om de inspectie ervan te overtuigen dat de zaak straks goed op orde is. Worden er door de gemeenten toch cliënten weggehaald, dan is nog onduidelijk waar die dan worden gehuisvest.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.