Volledig scherm
Protest afgelopen zomer bij de Paasbergflat door bewoners van wijk de Geitenkamp. © Erik van 't Hullenaar

Rechter buigt zich over huisvesten ex-gedetineerden in Paasbergflat Arnhem

ARNHEM - Mogen de cliënten van de stichting OnderDak nu wel in de Paasbergflat wonen? De stichting en gemeente Arnhem komen daar niet uit. Het is nu de bestuursrechter om daar een oordeel over te vellen

Mogelijk komt hij over twee weken al met een definitief antwoord. Mocht dat verdict ongunstig uitpakken voor OnderDak dan volgt de gang naar de Raad van State, zei raadsman Derek van Hijkoop woensdag tijdens het kort geding.

Lijnrecht tegenover elkaar

Het is niet voor het eerst dat gemeente Arnhem, omwonenden van de Paasbergflat enerzijds en de stichting OnderDak lijnrecht tegenover elkaar staan. Het geschil begon in mei vorig jaar toen vijf cliënten van de stichting onverwachts opdoken in het leegstaande voormalige bejaardenflat een Bronbeeklaan.

De bewoners van de wijken Geitenkamp en Paasberg voelden zich overvallen en ook de gemeente Arnhem was niet blij met de komst van de bewoners. 

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
De Paasbergflat in Arnhem. © DG

Zorgmijders

De stichting OnderDak kondigde aan dat de vijf bewoners de eerste van veertig zorgmijders in de flat zouden zijn. Later zou er sprake zijn van alleen ex-gedetineerden. 

Volledig scherm
Geitenkampers demonstreren tegen de komst van zorgmijders in de Paasbergflat. © Erik van 't Hullenaar

,,De stichting OnderDak heeft in maart contact met ons gehad over hun plannen met de Paasbergflat. We hebben het toen niet gesproken over het bestemmingsplan. De stichting zou met een plan komen voor de flat, maar dat hebben we nooit gezien”, sprak een medewerker van de gemeente gisteren tijdens het kort geding.

Overeenkomst
De gemeente wil niet dat er slechts gewoond wordt in een flat met een maatschappelijke doelstelling. ,,Dat gebeurt ook niet”, antwoordde de beheerder van het vastgoed van de Stichting OnderDak Bjorn Drent. 

,,We hebben een overeenkomst met de Dienst Justitiële Inrichtingen, waarbij de cliënten onder 24 uurs toezicht staan. Zij krijgen een behandeling van een psycholoog of psychiater en er is dagbesteding.”

De advocaat van de stichting vond het wel of niet wonen in de flat niet relevant. Volgens het bestemmingsplan mogen de cliënten er behandeld worden, aldus raadsman Derek van Hijkoop. Het maakt daarbij niet of er wel of niet gewoond wordt. 

Klachten en overlast

De gemeente vindt de opvang van 40 ex-gedetineerden ook te veel van het goede. Dat is de buurt met de gemeente eens.

Bewoner Ad Bontje somde de klachten en overlast van de flat op, die nu al door de bewoners ervaren wordt. Van Hijkoop had dat gecheckt bij de politie en die had volgens hem niet of nauwelijks klachten over de bewoners van de Paasbergflat gehad. 

Op het punt van de communicatie had OnderDak geen weerwoord. De wijkvereniging had een lijst met een groot aantal vragen gestuurd. Nooit is er vanuit de stichting een antwoord gekomen. De twee wijken voelden zich overvallen door een organisatie die ‘onprofessioneel’ te werk gaat, meent Bontje.

Tekst gaat verder onder foto.

Volledig scherm
Geitenkampers demonstreren tegen de komst van zorgmijders in de Paasbergflat. © Erik van 't Hullenaar

Uitspraak

De vijf huidige bewoners kunnen gedurende de periode dat de voorzieningenrechter nadenkt in de flat blijven wonen. Over twee weken doet hij dan uitspraak over de vraag of de vijf er voorlopig mogen wonen. Het zou kunnen dat de rechter een beslissing neemt over het geschil tussen de partijen. 

Volledig scherm
Demonstratie Paasbergflat © Eric Van Der Vegt
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.