Bedrijventerrein de Kleefse Waard in Arnhem op archiefbeeld.
Volledig scherm
Bedrijventerrein de Kleefse Waard in Arnhem op archiefbeeld. © Bart Harmsen

Regio en bedrijvenpark Arnhem in de race voor 'toekomstbestendige' prijs

ARNHEM/ NIJMEGEN - De regio Arnhem-Nijmegen én Industriepark Kleefse Waard in Arnhem zijn genomineerd voor de zogenoemde ABN AMRO Circular Economy Award. Er zijn in beide categorieën drie genomineerden, het is de tweede keer dat de prijs te winnen valt. 

Doel is een pluim te geven aan werklocaties en regio’s die het beste uitvoering geven aan circulaire ambities en nadrukkelijk ook de samenleving betrekken, met inbegrip van het bedrijfsleven. De winnaar wordt bekend gemaakt op donderdag 8 november op het BT Event in Rijswijk.

,,Bouwen en gebouwen zijn vanwege het energie- en grondstofgebruik verantwoordelijk voor een hoge CO 2 -uitstoot’’, legt Petran van Heel van ABN AMRO uit. 

Gezondheid meewegen

Bestaande gebouwen lenen zich volgens hem vaak uitstekend voor verduurzaming. ,,Hergebruik van bestaande grondstoffen is in principe beter dan alles weggooien en opnieuw beginnen. De afgelopen jaren hebben we honderdduizenden vierkante meters transformatie mogelijk gemaakt.’’

De Circular Economy Awards maken zichtbaar hoe bedrijven en regio’s hieraan kunnen bijdragen, stelt hij. ,,Door gericht te kiezen voor circulaire materialen, energiezuinig werken, het delen van kennis en faciliteiten en het meewegen van gezondheid.’’

Remenergie

De regio ontwikkelt zich volgens de jury tot een 'levend laboratorium' van de toekomstbestendige, circulaire economie. Onder meer wijst ze op de ijver waarmee inwoners meewerken aan afvalscheiding. Hiermee loopt de regio voorop. Het doel is om over twee jaar zeker driekwart van het afval te scheiden voor hergebruik binnen bereik.

Duurzaamheid is ook nadrukkelijk te zien in Arnhem, de enige Nederlandse stad waar de duurzame trolleybus rijdt. Er is echter meer. Het Europese traject om dit trolleynetwerk te ontwikkelen tot een Smart Trolley Grid maakt het mogelijk dat de remenergie aangewend kan worden voor elektrische auto's en fietsen. 

De verkiezing van Nijmegen tot European Green Capital 2018 door de Europese Commissie wakkert de ontwikkeling en uitvoering van burgerinitiatieven aan, stelt de jury.

Industriepark Kleefse Waard (Arnhem) is volgens hen een mooi voorbeeld van een werklocatie waar dit alles gestalte krijgt. De andere kanshebbers zijn bedrijventerrein C-mill in Heerlen en het Utrechtse Werkspoorkwartier in de categorie ‘beste circulaire werklocatie’. De Regio Arnhem Nijmegen heeft in de categorie 'beste circulaire regio' concurrentie van  de gemeentes Haarlemmermeer en Ooststellingwerf.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.