Volledig scherm
Elektrische auto voor het kantoor van Alliander in Arnhem. © lee

Reorganisatie Alliander: 100 managers op straat

ARNHEM - De IT-afdeling van netbeheerder Alliander gaat op de schop. Het Arnhemse bedrijf vindt dat er te veel managers zijn, en dus wordt er een complete laag ‘besturende en coördinerende functies’ uitgehaald. Gevolg: 100 medewerkers moeten op zoek naar ander werk.

De energietransitie vraagt veel van Alliander. Een nijpend tekort aan monteurs en talloze zonneparken die aangelegd worden geeft de netbeheerder constant het gevoel achter de feiten aan te lopen. 

700-man tellende tak

Maar de overgang naar duurzame energiebronnen vraagt volgens het bedrijf ook om een ‘meer wendbare en slagvaardige organisatie’. Juist daarom is een verandering bij de IT-afdeling nodig, laat een woordvoerder weten. Een reorganisatie dus, binnen de 700-man tellende tak van het bedrijf.

,,We hebben geconstateerd dat er relatief veel besturende en coördinerende functies zijn in de huidige IT- organisatie”, zegt de woordvoerder.

,,Om ons organisatiemodel toekomstvast te houden en er voor te zorgen dat medewerkers meer zelf in controle komen over hun werk, gaan we de overhead terugdringen. In de nieuwe organisatie ontstaat ruimte voor nieuwe of vernieuwde functies die passen bij de werkzaamheden die nodig zijn voor IT en Alliander om de energietransitie te realiseren.”

Een spannende periode

De reorganisatie raakt 100 managers. Voor hen wordt gekeken of er binnen de netbeheerder een andere functie is, of dat hun toekomst buiten Alliander ligt.

,,We begrijpen dat dit voor medewerkers een spannende periode kan zijn”, zegt de woordvoerder. ,,Daarom organiseren we informatiesessies voor onze medewerkers, om ze te betrekken bij het proces en ruimte te bieden voor vragen.”

In totaal werken er zo’n 7.500 mensen bij Alliander. Het bedrijf, waarvan de provincie Gelderland de grootste aandeelhouder is, heeft 5,7 miljoen klanten in Nederland.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.