Volledig scherm
Dick Bertens, neuropsycholoog bij Klimmendaal in Arnhem. © PR

Revalideren van hersenletsel met games uit Arnhem en Nijmegen

ARNHEM - De bij het Arnhemse revalidatie-instituut Klimmendaal werkzame neuropsycholoog Dirk Bertens krijgt ruim 1 miljoen euro aan Europees geld voor de ontwikkeling van games en apps waardoor mensen met hersenletsel beter kunnen functioneren in het dagelijks leven.

Het project waarvan Bertens de supervisor is, draait op een begroting van 2,7 miljoen euro en moet leren of games helpen om je staande te houden in het leven als je door een beroerte of een ongeluk schade aan je hersenen hebt opgelopen. 

Universiteit en game-ontwikkelaars 

Er wordt aan meegewerkt door het Donders Institute voor Brain Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Aan het maken van de games dragen game-ontwikkelaars Yellow Riders en Islandworks uit Arnhem en Big4Data uit Nijmegen bij. 

Bertens c.s. willen games maken waardoor mensen met hersenletsel vooral beter leren functioneren, ondanks hun aandoening. De gangbare spelletjes die iedereen nu in de winkel kan kopen of in de App-store kan downloaden, zijn daar volgens de neuropsycholoog niet of minder op gericht.

Hersenfuncties 

Quote

Je zou er thuis mee kunnen oefenen

Dirk Bertens, Neuropsycholoog Klimmendaal, Arnhem

,,Met zulke games train je bepaalde hersenfuncties, zoals het geheugen, de planningsvaardigheden, informatieverwerking en verwerking van prikkels. Wetenschappelijk is niet bewezen dat die games bij mensen bij wie die functies zijn aangetast tot herstel ervan leiden.”

Het idee achter de games die Bertens wil ontwikkelen, is om mensen strategieën aan te leren waarmee ze hun aandoeningen kunnen compenseren. ,,Als u een patiënt zou zijn die door hersenletsel bijvoorbeeld met een vertraagd tempo in de informatieverwerking kampt, zou u moeite hebben om het tempo van ons gesprek bij te benen en zou u stress ervaren.”

Volgens Bertens zou het mooi zijn als er in zo'n geval een game was die je  leert wat je vooraf kunt doen om de druk te voorkomen en wat je tijdens het gesprek kunt doen om het te hanteren. ,,Je zou er thuis mee kunnen oefenen en het zou kunnen betekenen dat je minder naar therapie hoeft.”

De  financiële steun voor het project komt uit het Operationeel Programma Oost van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). 

Karman Line

Karman Line, zoals het project heet, past in de al jaren geleden ingezette verandering in de revalidatiepraktijk om in te zetten op het aanleren van strategieën, waardoor je in het dagelijks leven beter functioneert, en niet, of niet alleen, inzet op herstel van beschadigde functies.

Onderdeel van het project is de aanstelling van twee promovendi bij Klimmendaal die de komende jaren gaan onderzoeken of de zogenoemde brain games ook echt werken. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.