De Eusebiuskerk in het hart van Arnhem.
Volledig scherm
De Eusebiuskerk in het hart van Arnhem. © Rolf Hensel

Rijk draagt 1 miljoen euro bij aan restauratie Eusebius Arnhem

DEN HAAG/ARNHEM - De rijksoverheid draagt een miljoen euro bij aan de restauratie van de Eusebiuskerk in Arnhem. Dat maakt Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, vandaag bekend.

Het miljoen voor het opknappen van de Arnhemse kerk komt uit een budget van in totaal 34 miljoen euro dat Van Engelshoven vrijmaakt voor het restaureren van (grote) rijksmonumenten. ‘Door de investering kunnen deze monumenten doorgegeven worden aan toekomstige generaties.’

,,Kerken, molens, boerderijen, buitenplaatsen en andere monumentale gebouwen geven de verhalen van dorpen, steden en ons land een gezicht”, vindt de minister. ,,Het is dan ook belangrijk in erfgoed te investeren om deze plekken aantrekkelijk te houden.”

Stevenskerk

De Eusebiuskerk krijgt om precies te zijn 969.500 euro van de minister. Ook andere projecten in Gelderland worden gesteund. Zo krijgt de Sint Stevenskerk in Nijmegen, die ook al in slechte staat verkeert, 5,5 miljoen, het hoogste bedrag in de provincie.

Over het hele land trekt ‘Den Haag’ geld uit voor 27 projecten, die gemeen hebben dat ze direct kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast is nog geld gereserveerd voor mobiel erfgoed en voor het opknappen van een vijftigtal molens.

Verhagen

De rijksbijdrage komt luttele dagen na de bekendmaking dat Meike Verhagen Petra van Stijn opvolgt als directeur van de Stichting Eusebius Arnhem. Een van de taken die Verhagen meekrijgt, is meer inkomsten verwerven met het monumentale gebouw.

De restauratie van de Eusebius kost zo’n 32 miljoen euro. Begin 2019 jaar moeten de steigers rond de toren weg zijn.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.