Volledig scherm
© Thinkstock

Rijkswaterstaat: mijd Arnhem tijdens tiendaagse operatie op A12

ARNHEM - Arnhem staat aan de vooravond van een spannende verkeerstiendaagse. Vanwege grootschalige werkzaamheden op de A12 die vrijdag 27 juli beginnen en de te verwachten impact op het verkeer, huldigt Rijkswaterstaat het motto 'mijd Arnhem'.

Vanwege groot onderhoud is de A12/A50 tussen de knooppunten Waterberg en Grijsoord in de richting Utrecht compleet afgesloten van vrijdagavond 27 juli tot en met zondag 5 augustus. In de richting Arnhem/Oberhausen blijft de snelweg gewoon open.

Rijkswaterstaat heeft het werk in het 'cruciale wegvak' gepland in de rustigste week van het jaar, maar de wegbeheerder is zich bewust van de mogelijke gevolgen voor het verkeer. Daarom is al ruim tevoren overleg geweest met allerhande betrokkenen. ,,We hebben het nog nooit zo groot aangepakt’’, zegt een woordvoerder.

Tekst gaat onder de kaart verder.

Volledig scherm
De wegwerkzaamheden aan de A12 bij Arnhem en de omleidingsroute.

Advies

Een uitgebreide campagne moet verkeersellende voorkomen. Aan de oostkant van Arnhem, maar zeker ook aan de westkant. ,,Kijk eerst óf je wel op pad moet, en als dat nodig is, neem dan een ander vervoermiddel dan de auto’’, is het advies. Wie toch de auto pakt, doet er goed aan zich goed op de hoogte te brengen van de actuele verkeerssituatie.

Folders in vier talen (Nederlands, Duits, Engels en Pools), borden in een wijde kring rond Arnhem (Zwolle, Apeldoorn, Eindhoven) attenderen de weggebruiker op de naderende werkzaamheden. Er zijn radiospotjes en gebruikers van de app Flitsmeister die over de A12 rijden, krijgen berichten over de afsluiting.

Alarm

Rijkswaterstaat sloeg in mei al alarm over de naderende werkzaamheden. Om grote problemen op de weg te voorkomen werden bedrijven in Arnhem en omgeving opgeroepen hun personeel thuis te laten werken of te stimuleren op en andere manier dan met de auto naar het werk te gaan.

Hoe kwetsbaar de infrastructuur rond Arnhem is, hebben recente ongelukken met vrachtwagens, mogelijk als gevolg van de zomerhitte, op de A12 bij de Gelderse hoofdstad aangetoond. Die leidden bijna zonder uitzondering tot lange files, en een enkele keer zelfs tot een verkeersinfarct.

Er wordt onder meer een nieuwe asfaltlaag aangebracht, beton wordt gerepareerd en de vangrail wordt op verschillende plekken vervangen. Ook het viaduct in de A12 over de Kemperbergerweg in Arnhem wordt onderhanden genomen.~

Volledig scherm
De omleidingsroutes rond Arnhem tijdens de tiendaagse afsluiting van de A12/A50 bij de Gelderse hoofdstad. © Rijkswaterstaat
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.