Volledig scherm
De oprit naar de A12 vanaf het Velperbroekcircuit in Arnhem. © Rob Baars

Rijkswaterstaat: oprit naar A12 vanaf Velperbroek veiliger

videoARNHEM - Rijkswaterstaat gaat de oprit van de Pleyroute naar de A12 richting Duiven veiliger maken door de aanleg van tientallen meters asfalt en het verlengen van de vangrail. Dat is geen overbodige luxe, zo blijkt uit het verhaal van Rob Baars.

De moeder van de Giesbekenaar raakte met de wielen van haar auto in het diepe spoor in de berm. Een plastic wieldop en een zwart bumperstuk in de berm en op het talud markeren de plek waar ook menig andere auto uit de bocht vloog.

Total Loss
De moeder van Baars overleefde de crash wonderwel. Haar auto was total loss, maar ze kwam ervan af zonder ernstige verwondingen. „Meteen na het ongeluk in december heb ik Rijkswaterstaat gemaild. De man die ik later sprak, wist van de onveilige situatie en dat er regelmatig ongevallen gebeurden", zegt Baars.

Vangrail
Het andere probleem is dat na zo'n 100 meter langs de rechterbaan van de afslag niet alleen de vluchtstrook verdwijnt, maar ook de vangrail abrupt stopt. „Als daar een vluchtstrook was geweest, was mijn moeder niet in de berm terechtgekomen. Sommige auto's rijden zelfs het talud af. Het is wachten op een ernstig ongeluk", zegt Baars.

(Tekst gaat verder onder de video)

Aan de slag
Wegeigenaar Rijkswaterstaat onderkent het probleem en gaat ermee aan de slag. „In de loop van het jaar zullen we de vluchtstrook langs de afslag doortrekken. Daarmee verdwijnt de gevaarlijk situatie op dat stuk weg", zegt een woordvoerder. „Verder zullen we de vangrail verlengen, zodat er een aaneengesloten rail ontstaat. Wanneer we het werk gaan uitvoeren, is nog niet bekend."

Streep
Er is meer aan de hand met de oprit naar de A12, meent de provincie Gelderland, die wegeigenaar is van de Pleyroute en het Velperbroekcircuit. Deze oprit heeft een doorgetrokken streep: verboden om overheen te rijden.

Overleg
„Bij sommige weggebruikers die van Arnhem richting A12 willen, zorgt dat voor verwarring. Zeker de automobilisten die de situatie niet kennen", zegt een provinciewoordvoerder. „We willen in overleg met Rijkswaterstaat kijken hoe we het begin van de oprit kunnen verbeteren."

In dat overleg zal de provincie ook de invoegstrook aan het eind van de oprit ter sprake brengen. Die is te kort, waardoor automobilisten te laat doorhebben dat ze moeten invoegen. „De oprit is geen eigendom van de provincie, maar we willen Rijkswaterstaat wel voorstellen om die verkeerssituatie te verbeteren met behulp van pijlen op de weg of borden", zegt de woordvoerder van de provincie.

Giesbekenaar Baars meent dat de uitwerking van de plannen wat lang duurt. „Maar het is goed dat er nu in ieder geval wat gebeurt."

Volledig scherm
Het Velperbroekcircuit. © DG Graphics

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.