Volledig scherm
Een verkeersbord waarschuwt voor trajectcontrole op de A12. © ANP

Rijkswaterstaat: trajectcontrole niet terug op A12 bij Arnhem

ARNHEM/ DE STEEG - Er is onvoldoende reden om opnieuw trajectcontrole in te stellen op de A12 bij Arnhem. Dat stelt wegbeheerder Rijkswaterstaat.

De gemeenten Arnhem en Rheden hebben begin vorige week in Den Haag juist gevraagd de trajectcontrole terug te halen. Rijkswaterstaat kijkt bij een besluit om op een weggedeelte de maximumsnelheid te handhaven met trajectcontrole vooral naar de verkeersveiligheid. Milieu-overwegingen spelen ook een rol, maar die zijn ondergeschikt. „Wij zien op dit moment geen aanleiding", zegt een woordvoerder.

Verbreding
Tot 2012 stonden er controlepoorten over de A12 om tussen de knooppunten Velperbroek en Waterberg te checken of de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur werd overschreden. Bij het verbreden van dat weggedeelte van vier naar zes rijstroken is het systeem weggehaald.

Onderzoek
De discussie werd recent weer actueel na een onderzoek van de GGD Gelderland Midden. Daarbij werd de situatie van 2010 vergeleken met die van nu. Conclusie: de lucht wordt een stuk schoner als als de snelheid op de A12 – nu een van de smerigste plekken in Gelderland – beter wordt gehandhaafd. Verlagen naar 80 kilometer per uur zou beter zijn.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.