Volledig scherm
Foto ter illustratie: een wijkverpleegkundige helpt een cliënte. © Bas Gijselhart

Rijnstate en huisartsen moeten stad en land afbellen om zorg voor ouderen te regelen

ARNHEM - De thuiszorg in deze regio kampt met een tekort aan wijkverpleegkundigen.  Met name in de regio Arnhem is het gebrek al groot. De zorgsector luidt de noodklok. De problemen doen zich tegen de verwachting in al voor de vakantieperiode voor.

Door het tekort moeten huisartsen lang zoeken naar thuiszorg voor hun patiënten. Om zorg voor een enkele patiënt te vinden, moet soms urenlang worden rondgebeld. Ook kunnen patiënten, die in het ziekenhuis uitbehandeld zijn, minder snel naar huis.

Er is nog geen sprake van een harde patiëntenstop, maar de feitelijke situatie zit daar dicht tegenaan. Thuiszorgorganisaties erkennen dat het 'soms veel puzzelen is’ om mensen de hulp te bieden waar ze recht op hebben.

Quote

De druk op de thuiszorg is enorm toegenomen. Daar krijgen we geregeld te horen: sorry, er is geen plek. We zitten vol

Elke Dominicus, Ziekenhuis Rijnstate

Problemen met personeelsbezetting eerder dan gedacht

De verwachting was dat de problemen zich in de komende zomermaanden aan zouden dienen, door de lagere personeelsbezetting in de vakantieperiode. De problemen dienen zich echter nu al aan. ,,Het komt veel eerder dan verwacht’’, zegt Elke Dominicus, hoofd van het transferbureau van Rijnstate. Dit transferbureau helpt huisartsen zoeken naar een plek voor vaak oudere en kwetsbare patiënten die tijdelijk extra zorg nodig hebben.

Dominicus: ,,De druk op de thuiszorg is enorm toegenomen. Daar krijgen we geregeld te horen: sorry, er is geen plek. We zitten vol. En dan moet je weer verder zoeken. Of dat de zorg alleen op een ander moment - bijvoorbeeld niet in de ochtend, maar in de middag - kan worden geboden dan gewenst. Dat nemen we dan op de koop toe om de uitplaatsing door te kunnen laten gaan’’, aldus Dominicus.

Overal is sprake van krapte aan personeel

Rijnstate is in overleg met verpleeghuizen en thuiszorgbureaus om te bezien welke maatregelen kunnen worden getroffen. Een afdoende oplossing is nog niet gevonden, want overal is sprake van krapte aan personeel. Om die reden heeft koepelorganisatie Attent bekend gemaakt dat ze deze zomer het aantal bedden van één revalidatie-afdeling in Arnhems verpleeghuis Regina Pacis tijdelijk vermindert van 40 naar 30.

Volgens de thuiszorgaanbieders in de regio Arnhem is het elk jaar weer een ‘ingewikkelde puzzel’ om voor de komende maanden de continuïteit en kwaliteit van zorg aan cliënten voor elkaar te krijgen. Daarom hebben zeven grote zorgaanbieders besloten om deze zomer de krachten te bundelen. 

Door samen op te trekken, verwachten ze grote problemen te kunnen voorkomen. In de praktijk kan dat betekenen dat cliënten op andere momenten zorg krijgen dan ze gewend zijn, maar ook dat zorgverleners van verschillende instanties langs komen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.