Wethouder Roeland van der Zee: onder vuur na slecht gevallen opmerking op buurtvergadering in Elderveld.
Volledig scherm
Wethouder Roeland van der Zee: onder vuur na slecht gevallen opmerking op buurtvergadering in Elderveld. © Gemeente Arnhem

Roep om excuses Arnhemse wethouder over vermeend ‘dreigen’ met moskee in Elderveld

ARNHEM Wethouder Roeland van der Zee krijgt er van langs voor zijn opmerking dat de gemeente in Elderveld bij de verkoop van grond van  een bos aan de Wassenaarweg  ook te maken zou kunnen krijgen met  een moskee of een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg als maatschappelijke bestemming. Dit als alternatief voor de nu beoogde crisisopvang van Moviera voor slachtoffers van huiselijk geweld.

Omwonenden vatten de opmerking  op als een dreigement tijdens de buurtvergadering waarop Van der Zee terloops de twee voorbeelden noemde. De SP in de gemeenteraad noemt het een ongekende uitglijder.  Fractievoorzitter Talip Aydemir van Denk eist excuses. Fractievoorzitter Gerrie Elfrink eist opheldering en heeft al mondelinge vragen paraat voor de volgende raadsvergadering. De SP verspreidde een filmpje waarop de uitspraak van Van der Zee te zien is.

Trapsgewijs doemscenario

,,Ik heb wel tien keer geluisterd naar wat Van der Zee daar zegt", zegt fractievoorzitter Talip Aydemir van Denk. ,,De wethouder maakt hier trapsgewijs duidelijk dat een moskee en een GGZ-instelling veel erger is.  Hij schetst een doemscenario om de menigte te overtuigen. Dit soort uitspraken doe je niet en al helemaal niet richting minderheden en groepen die niets te maken hebben met deze zaak.” Aydemir noemt de opmerkingen ‘onsmakelijk’ en misplaatst. ,,Vooral in deze tijd met allerlei haat richting bepaalde doelgroepen moeten mensen in functies opletten met hun woorden.”

‘Ik had ook sporthal of school kunnen zeggen’

Van der Zee zegt dat hij met de voorbeelden geen enkel waardeoordeel heeft gegeven. ,,Ik bedoel daar niets anders mee dan dat het voorbeelden zijn van maatschappelijk bestemmingen. Het had ook een sporthal of een school kunnen zijn.”  

Aydemir vindt dat de wethouder meer moet doen dan uitleggen dat hij verkeerd begrepen is. ,,Excuus aan de stad is op zijn plek.”  Dat de wethouder de voorbeelden wat achteloos noemde komt hem bekend voor bij Van der Zee. ,,Dat doet hij vaker. Ik ken hem, het is een prima gozer, maar dit kan echt niet."

Van der Zee reageert: ,,Ik realiseer me nu dat mijn woorden erg ongelukkig gekozen zijn. Ik had er geen bijbedoeling mee. Ik had beter andere voorbeelden kunnen kiezen.”

‘Na sluiting AZC daar crisisopvang vestigen’

De bewoners opperden suggesties voor alternatieve plekken voor de crisisopvang in Elderveld waar al gebouwen staan, zoals de kerk van De Kandelaar die de Protestantse Gemeente Arnhem wil verkopen. Ook kwam het asielzoekerscentrum AZC in Elden aan de orde, dat in 2021 zou moeten worden opgeheven.  

Van der Zee benadrukte dat het te laat is om deze suggesties nog te bestuderen. Moviera moet nu echt snel verhuizen uit Oosterbeek, zo luidt zijn boodschap aan de wijk. 

  1. Crisisteams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandige ondernemers tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Crisis­teams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandi­ge onderne­mers tijdens coronacri­sis

    ARNHEM - Bijna 5000 zelfstandige ondernemers in Arnhem en omringende gemeenten hebben via de gemeenten een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning tot aan het bestaansminimum. In Arnhem alleen gaat het om 2.500 zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers met enkele personeelsleden. Crisisteams zetten alle zeilen bij om veel uitkeringen nog voor de Pasen uit te betalen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.