Het huidige onderkomen van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg op archiefbeeld.
Volledig scherm
Het huidige onderkomen van Museum Arnhem aan de Utrechtseweg op archiefbeeld. © Erik van 't Hullenaar

Rots bouwt nieuw Museum Arnhem: ‘Een belangrijk moment voor de stad’

ARNHEM - Rots Bouw BV uit Aalten gaat de nieuwbouw en de renovatie van Museum Arnhem uitvoeren. Vandaag wordt deze klus aan het Achterhoekse bedrijf gegund. Als alles meezit, start de bouw nog dit jaar en is het gebouw eind 2021 klaar.

Verantwoordelijk wethouder Hans de Vroome is blij met het resultaat: ,,Dit is een heel belangrijk moment voor de stad. Arnhem verdient een aansprekend museum.’’ 

De gesprekken met deze aannemer zijn zeer positief, stelt hij. ,,Het bedrijf heeft zich goed verdiept in het belang van het museum en in het ontwerp. Dit bedrijf heeft bovendien zijn sporen wel verdiend: het ontvangstpaviljoen op de Hoge Veluwe, dat recent door koning Willem Alexander is geopend, is ook door hen gebouwd. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen.”

Quote

Het is heel spannend geweest, en we zijn heel blij dat we nu verder kunnen.

Saskia Bak, directeur Museum Arnhem

‘Het is heel spannend geweest’

Het vernieuwde Museum krijgt een grote nieuwe vleugel met tentoonstellingsruimte en uitzichten over de stuwwal, de Rijn en de beeldentuin. Onder deze vleugel komen kantoren en een depot voor kunst en archeologie. Ook wordt het monumentale pand gerestaureerd.

Directeur Saskia Bak haalt opgelucht adem: ,,Het is heel spannend geweest, en we zijn heel blij dat we nu verder kunnen. Het museum wordt weer helemaal van deze tijd en sluit aan bij onze ambities met grotere tentoonstellingen en veel activiteiten voor publiek.”

Bezwaar kan nog

Impressie van de uitbreiding van Museum Arnhem door Benthem Crouwel Architects.
Volledig scherm
Impressie van de uitbreiding van Museum Arnhem door Benthem Crouwel Architects. © Benthem Crouwel Architects.

In februari 2018 werd de aanbesteding voor Museum Arnhem stopgezet omdat er op dat moment geen aannemer was die het museum binnen het beschikbare budget kon (ver)bouwen.

Eind 2018 stelde de gemeenteraad 7,5 miljoen euro extra budget beschikbaar, waarna een nieuwe aanbesteding kon starten. Met de nieuwbouw en de renovatie is in totaal 22,5 miljoen euro gemoeid.

Om te kunnen inschatten of er voldoende bouwbedrijven geïnteresseerd zouden zijn, vond eerst een marktconsultatie plaats bij circa 20 aannemers. De aanbesteding leverde vervolgens vijf geïnteresseerden op, waarvan er drie een voorstel hebben ingediend. Uiteindelijk is Rots Bouw als winnaar uit de bus gerold.

Tegen de voorlopige gunning kan de komende weken nog bezwaar worden gemaakt. Daarna vindt de definitieve gunning plaats en kan de aannemer plaatsnemen in het bouwteam om samen met de gemeente en het museum de plannen verder technisch uit te werken en de bouw voor te bereiden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.