Formateur Jan Markink overhandigt het Gelderse coalitie-akkoord aan de commissaris van de Koning John Berends
Volledig scherm
Formateur Jan Markink overhandigt het Gelderse coalitie-akkoord aan de commissaris van de Koning John Berends © Erik van 't Hullenaar

‘Samen voor Gelderland’: Nieuwe coalitie investeert 650 miljoen, belastingen omlaag

Gelderland heeft een nieuw bestuur. VVD-voorman en -formateur Jan Markink heeft zojuist in Arnhem het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Het nieuwe college trekt de komende vier jaar 650 miljoen euro uit om haar ambities, op het vlak van economie, duurzaamheid en natuur, te realiseren. Lokale belastingen en leges gaan omlaag. Daarvoor is 5 miljoen euro gereserveerd.

Het nieuwe bestuur haalt 350 miljoen euro uit het stamkapitaal, de zogenoemde Nuon-gelden. ‘In de wetenschap dat er voor volgende coalities minder te besteden is’.

SGP geeft gedoogsteun

Het voorblad van het Gelderse coalitieakkoord 2019-2023.
Volledig scherm
Het voorblad van het Gelderse coalitieakkoord 2019-2023. © DG

De SGP gaat, in tegenstelling tot eerdere berichten, geen onderdeel uitmaken van de coalitie. Het akkoord is ondertekend door de vijf overige partijen: VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, en ChristenUnie. Met de SGP is afgesproken dat ze de komende bestuursperiode een soort gedoogsteun gaan geven. De partij wilde bij ‘voor haar ideologische kwesties’ een eigen afweging kunnen blijven maken.

Het nieuwe college krijgt zes gedeputeerden. De VVD levert er twee, Markink en Christianne van der Wal, nu landelijk partijvoorzitter van de VVD en wethouder in Harderwijk. Het CDA heeft er één, Peter Drenth. Voor de PvdA wordt Peter Kerris gedeputeerde, voor GroenLinks is dat Jan van der Meer. De ChristenUnie schuift Peter van ’t Hoog naar voren.

Markink en Van der Wal gaan over algemeen bestuur, financiën, en economie. Drenth krijgt landbouw, GroenLinks ontfermt zich, niet verrassend, over klimaat, energie en milieu. De PvdA houdt de portefeuille wonen en de ChristenUnie wordt verantwoordelijk voor leefbaarheid, recreatie en toerisme, en ondermijning.

Kandidaat-leden van het Gelderse college van gedeputeerden en hun onderhandelaars bij de presentatie van het coalitie-akkoord. Christianne van der Wal (VVD) staat links van Jan Markink (VVD), rechts naast Markink staat Peter van 't Hoog achteraan (CU). Tweede van rechts is Peter Kerris (PvdA) met links van hem Jan van der Meer (GroenLinks). Achter hen beiden Peter Drenth (CDA).
Volledig scherm
Kandidaat-leden van het Gelderse college van gedeputeerden en hun onderhandelaars bij de presentatie van het coalitie-akkoord. Christianne van der Wal (VVD) staat links van Jan Markink (VVD), rechts naast Markink staat Peter van 't Hoog achteraan (CU). Tweede van rechts is Peter Kerris (PvdA) met links van hem Jan van der Meer (GroenLinks). Achter hen beiden Peter Drenth (CDA). © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.