Scheids Joop Ubeda zag Rico en Badr groeien in de ring: ‘Stoten van Badr hóór je aankomen’

gevecht van de eeuwNIJMEGEN - Kickboksscheidsrechter Joop Ubeda (71) uit Nijmegen had Rico Verhoeven en Badr Hari als tieners al bij zich in de ring. Hij zag ze opgroeien tot wereldvechters. Zaterdag is het Badr tegen Rico in Gelredome Arnhem. Ubeda blikt vooruit.

Het was even flink op de tanden bijten voor kickboksscheidsrechter Joop Ubeda, eind vorige maand op een kickboksgala in Groningen.

Joop Ubeda.
Volledig scherm
Joop Ubeda. © Paul Rapp

De 71-jarige Nijmegenaar stond iets te dicht op de actie in de ring waar een Serviër en een Italiaan elkaar te lijf gingen, en moest een harde trap in zijn ribben incasseren.

Kaken op elkaar en dóór was de kenmerkende reactie van Ubeda, vader van vechtsportlegende Perry Ubeda.

In de week voor de kraker Rico Verhoeven tegen Badr Hari in Gelredome is hij alweer hersteld. ,,Gewoon door de pijn heen getraind”, mompelt Ubeda in de woonkamer van zijn huis in de Nijmeegse volkswijk Wolfskuil.

Dik over de zeventig hangt hij nog dagelijks aan de ijzers. ,,Ik ben oud, maar nog niet koud.”

Kapot slaan

Zaterdagavond is het zover: Rico vs. Badr in Arnhem. Ubeda stond in zijn lange carrière als scheidsrechter bij de grootste gevechten op de grootste kickboksgala’s. Zo leidde hij de partij van Badr Hari tegen de Rus Alexey Ignashov in een bikkelhard gevecht in Moskou.

Ook grote partijen van Hari in Lyon, Amsterdam en Tsjetsjenië stonden onder leiding van Ubeda. ,,Ik heb alle grote jongens gescheidsrechterd, maar ik zeg je: ik heb nog nooit iemand meegemaakt in de ring die zo hard slaat als Badr.’’

,,Van Badr hóór je de stoten aankomen als je ernaast staat, als scheidsrechter. Heel apart. Badr is een type die, plat gezegd, slaat om iemand kapot te slaan. Andere vechters slaan ook om een knock-out te versieren, maar bij Badr zit er méér achter. Dat heb je vaker bij die Marokkaanse jongens.”

Lees hieronder ook waarom Joop Ubeda na meer dan 10.000 gevechten als scheidsrechter afscheid neemt van de ring en de ‘gouden kranen’.

Poster gevecht Rico Verhoeven vs Badr Hari op 21 december 2019 in Arnhem.
Volledig scherm
Poster gevecht Rico Verhoeven vs Badr Hari op 21 december 2019 in Arnhem. © Glory Kickboxing
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.