Estavana Polman op de rode loper voorafgaand aan het NOC*NSF Sportgala in AFAS Live.
Volledig scherm
Estavana Polman op de rode loper voorafgaand aan het NOC*NSF Sportgala in AFAS Live. © ANP

Schijnwerpers van Arnhems Sportgala op Anne, Nadine en Estavana

ARNHEM - De beste ‘Arnhemse’ sporters heten Anne, Nadine, Dagmar, Selena, Jorinde, Caroline, Lisa en Estavana. Dat blijkt uit de top tien van de Sportster Pro-categorie van het Arnhems Sportgala. Liefst acht van de tien genomineerden zijn, al dan niet in groepsverband, van het vrouwelijke geslacht. Niek Kimmann (BMX) en Tornike Tsjakadoea (judo) houden in de top tien van de professionele sporters de eer van de mannen hoog.

Estavana is natuurlijk Estavana Polman. De geboren en getogen Arnhemse werd eind vorig jaar in Japan met het Nederlands vrouwen handbalteam tot verrassing van velen wereldkampioen. Polman werd daarnaast ook nog eens uitgeroepen tot beste speelster van het toernooi. 

De wereldtitel, in een zinderende finale veroverd ten koste van Spanje, was ook goed voor een ticket voor de Olympische Spelen. Tevens werden de handbalsters op de nationale sportverkiezing uitgeroepen tot sportploeg van het jaar.

Van Dam

Anne Van Dam tijdens een wedstrijd in Schotland.
Volledig scherm
Anne Van Dam tijdens een wedstrijd in Schotland. © Getty Images

De voornaam Anne hoort bij Anne van Dam, evenals Polman geboren en getogen in Arnhem. De laatste jaren woont de 24-jarige golfster vooral in Amerika, waar ze vorig jaar voor het eerst uitkwam op de lucratieve Amerikaanse LPGA-tour. Van Dam speelt ook nog steeds haar wedstrijden op de Ladies European Tour. In 2019 won ze daarop twee wedstrijden.

Ook won ze, samen met de beste speelsters van Europa, de prestigieuze Solheim Cup ten koste van het team van de Verenigde Staten. 

Nadine is Nadine Visser. Zij werd in maart vorig jaar Europees indoorkampioen op de 60 meter horden. De wieg van Visser stond in Hoorn, maar ze traint al jaren op nationaal sportcentrum Papendal. Inmiddels woont ze ook in Arnhem.   

Dagmar is Dagmar van Hinte, een van de speelsters van het nationale rolstoelbasketbalteam, dat niet alleen op Papendal traint maar daar ook bijna voltallig woont. De ‘Orange Lions’ werden vorig jaar opnieuw Europees kampioen. 

De naam Selena hoort bij Selena Piek (badminton), Jorinde is Jorinde van Klinken (kogelstoten), Caroline is Caroline Groot (paracycling) en Lisa is Lisa Bunschoten (parasnowboarden). 

Archieffoto. Nadine Visser tijdens de halve finale 100 meter horden op de wereldkampioenschappen atletiek in Qatar.
Volledig scherm
Archieffoto. Nadine Visser tijdens de halve finale 100 meter horden op de wereldkampioenschappen atletiek in Qatar. © ANP

Sportvrijwilliger 

Veel van de genomineerden trainen op Papendal. Daarmee voldoen ze aan de eis om uitgeroepen te kunnen worden tot Arnhems Sportster Pro van het jaar. De andere categorie is de Sportster Amateur. Ook hier zijn tien sporters, of groepen van sporters, genomineerd. Onder de genomineerden atlete Jasmijn Lau uit Velp (lid van Ciko’66 uit Arnhem), de voetbalsters van Eldenia, de schermers van Scaramouche, masterzwemmer Rob Hanou en voetbalclub MASV. 

Op het Arnhems Sportgala wordt ook de sportvrijwilliger van het jaar in het zonnetje gezet. Daarvoor zijn vijf mensen, of groepen van mensen, genomineerd.

Het Arnhems Sportgala, met een optreden van Introdans, vindt op dinsdag 18 februari plaats in het Stadstheater. Om 19.00 uur is de ontvangst, om 19.45 uur gaat het programma van start. 

Kaartjes zijn gratis te reserveren via sportinarnhem.nl/sportgala

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.