Een inval in de Doeffstraat in Arnhem in september 2018.
Volledig scherm
Een inval in de Doeffstraat in Arnhem in september 2018. © Persbureau Heitink

School niet betrokken bij aanpak radicalisering

ARNHEM - Scholen in Arnhem zijn niet of nauwelijks betrokken bij de aanpak van radicalisering. Het ontbreekt docenten aan tijd en bestuurders zijn bang voor imagoschade. ,,Vooral de onwil van bestuurders van scholen om iets te doen aan de aanpak radicalisering vind ik kwalijk", zei onderzoeker Scot Douglas. 

Hij hield samen met de gerenommeerde onderzoeker Beatrice de Graaf een presentatie van de evaluatie van jarenlange aanpak van radicalisering in Arnhem. ,,We hebben achttien onderwijsinstellingen gevraagd te reageren op ons onderzoek, maar na stevig aandringen kregen we van slechts tien scholen een reactie. Van de respondenten zei 40 procent wel eens contact te hebben gehad met de gemeente over radicalisering", vertelde Douglas gisteravond tijdens de raadsvergadering.

Arrestatie

Quote

Zij willen niet dat hun school negatief in het nieuws komen.

Onderzoeker Scot Douglas

Na de arrestatie van zeven geradicaliseerde moslims vorig jaar september kreeg burgemeester Ahmed Marcouch vragen uit de raad over het functioneren van de aanpak van radicalisering. De onderzoekers waren over het algemeen tevreden over die Arnhemse aanpak. Vooral de terughoudendheid in het onderwijs baarde hen zorgen.

Ze hadden begrip voor de werkdruk van docenten, die te maken hebben met tal van andere maatschappelijke problemen. Begrip hadden ze niet voor de schoolbestuurders. ,,Zij willen niet dat hun school negatief in het nieuws komen. Ze zijn bang dat ouders dat zal afschrikken om hun kinderen naar die school te laten gaan". zei Douglas.

Aan de andere kant merkte De Graaf die ook onderzoek doet naar radicalisering in Utrecht dat juist na incidenten zoals de aanslag op de tram in Utrecht leerlingen informatie willen. ,,Dat zelfde hebben gezien na de arrestatie van de zeven Arnhemmers.” Beide onderzoekers vinden dat juist daar voor Arnhem winst te halen is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.