Volledig scherm
© Marlies Wessels

Schreeuwend tekort aan appartementen voor ouderen, markt oververhit

Twee op de vijf gemeenten in Nederland kampen met een tekort aan huizen voor ouderen. Dat probleem wordt alleen maar erger met de toenemende vergrijzing. Gevolg: de markt is oververhit, de prijzen voor appartementen rijzen de pan uit. In de regio Arnhem en Nijmegen luiden makelaars de noodklok. ,,Ik heb hier al jaren geleden voor gewaarschuwd”, zegt voorzitter Moniek Koenders van NVM Arnhem. ,,Dit kan zo niet doorgaan.”

Het net verschenen rapport ‘Zorgen voor thuiswonende ouderen’  van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) bevestigt het groeiende tekort. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle ouderen in een woning verblijft die eigenlijk ongeschikt voor hen is. Cruciale voorzieningen als supermarkt, huisarts, apotheek en ov-halte liggen te ver weg.

De Vereniging Eigen Huis, belangenbehartiger van huiseigenaren, start dit jaar met een grootschalig onderzoek naar de woonbehoefte van ouderen om de overheid aan te sporen tot meer actie. De regering heeft wel beloftes gedaan, maar dat is te weinig, zo luidt de kritiek. ,,De vergrijzing neemt de komende jaren enorm toe, dus er ligt een groot vraagstuk”, stelt beleidsadviseur woningmarkt Maud Weide van de vereniging.

Overbieden

Veel ouderen zijn thans verwoed op zoek naar appartementen in de buurt van winkel- en zorgcentra. Dat heeft tot gevolg dat de prijzen van die appartementen explosief stijgen. In Nijmegen is het raak bij appartementen nabij centrum en ziekenhuis. Er wordt tienduizenden euro’s meer geboden dan de vraagprijs. Ook in Arnhem gaat het hard. Koenders is ervan overtuigd dat de toekomstige nieuwe buurt op de plek van de voormalige melkfabriek Coberco - dicht bij het centrum - onder ouderen hoge ogen gaat gooien. 

Volgens makelaar Marcel Hermsen, tot voor kort voorzitter van de NVM in de regio Nijmegen, is momenteel duidelijk het effect te zien van ‘de naoorlogse babyboom’. ,,Die mensen zijn nu allemaal 70, 75 jaar en willen naar een appartement of iets anders gelijkvloers. Ze hebben geld, kunnen vaak hun huis goed verkopen.”

Koenders benadrukt dat die groep feitelijk nog veel groter is. ,,Er zitten ook veel zestigers bij.  Allemaal mensen die kleiner willen wonen met comfort,  met grote kamers. Voor die groep wordt veel te weinig  gebouwd. Ik mis kleinschalige projecten, aanleunwoningen rondom een hofje, andere variaties. Als je die genoeg bouwt komen er veel woningen vrij en krijg je de doorstroming op de woningmarkt waar iedereen al vele jaren om vraagt.”

Quote

Als je genoeg bouwt komen er veel woningen vrij en krijg je de doorstro­ming op de woning­markt waar iedereen al vele jaren om vraagt

Moniek Koenders, NVM Arnhem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.