Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Schulden dalen door Arnhemse Vroeg Eropafteams; steeds meer schuldeisers doen mee

ARNHEM - Steeds meer partijen slaan de handen ineen om te voorkomen dat schulden oplopen bij Arnhemmers die niet in staat zijn hun vaste lasten te betalen. De corporaties of energieleveranciers geven door als er achterstanden ontstaan. Vervolgens gaan Vroeg Eropafteams de mensen bezoeken. Met de Arnhemmers worden afspraken gemaakt om te voorkomen dat de financiële situatie verslechterd.

Wethouder Martien Louwers heeft woensdagmiddag met vijftien organisaties een nieuw convenant ondertekend. Veel schuldeisers die vaste lasten innen van Arnhemse huishoudens doen mee met de aanpak. Het aantal deelnemers is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden.

Zorgelijk

Het gaat om zorgverzekeraars Menzis, CZ en VGZ, om energieleveranciers NUON en Eneco, waterleidingbedrijf Vitens en de woningcorporaties Volkshuisvesting, Vivare, Portaal, Habion, Omnia Wonen en Mooiland evenals de gemeente Arnhem zelf. Het convenant wordt medeondertekend door welzijnsorganisatie Rijnstad, die de huisbezoeken doet bij mensen met waar een zorgelijke financiële situatie dreigt.

Huur

De medewerkers van Vroeg Eropaf hebben inmiddels zo’n 1.000 Arnhemmers bezocht. Inwoners die meedoen aan het traject zien hun schulden dalen en zijn weer in staat om regelmatige betalingen (voor bijvoorbeeld energie en huur) te doen. Het is vervolgens wel van belang dat ze niet opnieuw in financiële problemen komen. Daarom nemen de wijkteams twee maanden na de tussenkomst door de Vroeg Eropafteams contact op met de inwoner om te bespreken of alles goed gaat, of alle afspraken worden nagekomen en of er nog hulp nodig is.

Taboe

Louwers is blij met de Vroeg Erop-methode. ,,Mooi dat we hiermee zoveel Arnhemmers kunnen helpen. Er rust een groot taboe op het hebben van schulden. Het duurt doorgaans wel vijf jaar voordat iemand om hulp durft te vragen. Dan zijn de schulden vaak al zo fors opgelopen, dat je er in je eentje niet meer uit kunt komen. En daardoor krijg je nog veel meer problemen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.