De pedelec kan snelheden tot wel 45 kilometer per uur halen.
Volledig scherm
De pedelec kan snelheden tot wel 45 kilometer per uur halen. © ANP

Snelle e-bikes moeten van Gelderland toch op het fietspad

NIJMEGEN / ARNHEM - Fietsers op een snelle e-bike mogen in Gelderland op drukke provinciale wegen toch het fietspad op. De provincie komt als eerste met een speciaal verkeersbord. Nu zijn de gemeenten aan zet.

Je hebt gewone elektrische fietsen en je hebt de speed-pedelecs, een hippe e-bike waarmee je met stevig doortrappen 45 kilometer per uur kunt halen. Vanwege die hoge snelheid worden deze tweewielers sinds dit jaar als brommer beschouwd. Dat betekent dat ze binnen de bebouwde kom niet het fietspad op mogen maar de rijbaan op moeten – tenzij een verkeersbord anders aangeeft.

Gevaarlijk

Dat klinkt redelijk, maar in de praktijk fiets je op een speed-pedelec gemiddeld rond de 30 kilometer per uur. Dan kan het ronduit gevaarlijk zijn op de rijbaan te fietsen tussen auto's en vrachtwagens die 50 rijden. Gebruikers maken zich hier ernstige zorgen over, sommigen verkopen om die reden hun snelle pedelec. En dat is jammer, vinden alle betrokken partijen, want twee derde van de bezitters gebruikt hem voor het  woon- en werkverkeer en laat nu de auto staan: goed voor het milieu, de gezondheid én de bereikbaarheid. Er zijn er nu 11.000 speed pedelecs verkocht in Nederland maar de potentie is veel groter.

Te snel? Dan op de rijbaan

Quote

Voor de weggebrui­ker zou het goed zijn als alle wegbeheer­ders dezelfde aanpak gebruiken

Martijn van de Lindeloof

De provincie Gelderland neemt daarom maatregelen. Op zestien provinciale wegen die in de bebouwde kom liggen, mogen de snelle e-bikes toch het fietspad op. Het gaat om drukke trajecten waar het te gevaarlijk is om tussen de auto's te fietsen met een gangetje van 30 kilometer per uur. Wil je toch 45 fietsen, dan moet je wel de rijbaan op. Voor brommers blijft het fietspad taboe. Buiten de bebouwde kom verandert er niets, daar moeten brommers en pedelecs op het fietspad.

Voor de zestien trajecten is een speciaal verkeersbord gemaakt met de tekst: 'Speed-pedelecs toegestaan'. Gelderland kent echter veel meer knelpunten voor snelle e-bikers. Deze wegen zijn in beheer bij gemeenten. ,,Voor de weggebruiker zou het goed zijn als alle wegbeheerders dezelfde aanpak gebruiken. We praten hierover met gemeenten. De eerste gesprekken zijn hoopvol’’, zegt Martijn van de Lindeloof, verkeers- en gedragskundige bij de provincie.

Te smal

Dan zijn er nog de fietssnelwegen, zoals het RijnWaalpad tussen Arnhem en Nijmegen. Hoewel uitermate geschikt voor de speed-pedelec, mag die daar op sommige stukken niet rijden. Omdat het pad bijvoorbeeld te smal is.  Samen met gemeenten gaat de provincie naar een oplossing kijken. 

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu reageert positief op de afwegingen van de provincie, maar staat niet achter de maatregel. De Fietsersbond juicht de plannen wel toe: ,,Gelderland is de eerste provincie die concreet oplossingen biedt.’’ De bond heeft wel een opmerking: de fietspaden waar de pedelecs straks op mogen, moeten wel breed genoeg zijn of gemaakt worden. ,,Als we wegen herinrichten zullen we daar zeker rekening mee houden, al is de ruimte binnen de bebouwde kom vaak beperkt’’, zegt Van de Lindeloof. 

Het ontwerp-verkeersbesluit ligt vanaf nu ter inzage. In het snelste geval worden de eerste van de 232 speed-pedelecbordjes in augustus opgehangen.

Volledig scherm
© Marcel Kuster

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.