De verschillende partijen die het plan ondertekenden: onder: Lovijah Veldt (Opr€cht), Martien Louwers (wethouder Gemeente Arnhem). Boven:  Jos Gipmans (Rijn IJssel), Annemiek Swart (Plangroep), Han van Burken (Sociaal Wijkteam).
Volledig scherm
De verschillende partijen die het plan ondertekenden: onder: Lovijah Veldt (Opr€cht), Martien Louwers (wethouder Gemeente Arnhem). Boven: Jos Gipmans (Rijn IJssel), Annemiek Swart (Plangroep), Han van Burken (Sociaal Wijkteam). © RijnIJssel

‘Snellere en betere’ hulp voor 5.000 jongeren met schulden in Arnhem

ARNHEM - Buddies van eigen leeftijd moeten Arnhemse jongeren tussen de 18 en 27 jaar uit de schulden gaan helpen. Dat staat in een plan dat de gemeente Arnhem, het RijnIJssel en Oprecht donderdag hebben ondertekend. 

Zij krijgen een plekje op het RijnIJssel. Zo kunnen jongeren die in de schulden zitten makkelijker om hulp vragen, is het idee. 

Uit onderzoek blijkt dat zo’n 5.000 Arnhemse jongeren in de schulden zitten, maar niet de route naar de schuldhulpverlening kennen. Verschillende partijen die hiermee te maken krijgen, bundelen nu hun krachten om deze jongeren beter en sneller te bereiken.

Quote

Je ziet dat een groot deel van de leefwereld van jongeren online plaats­vindt. Dus daar willen wij ook zichtbaar zijn.

Melvin Kolf, Presikhaaf university

Kracht van leeftijdsgenoten

De leeftijdsgenoten die de jongeren over de drempel moeten krijgen van de schuldhulpverlening, kennen zelf ook het klappen van de zweep. Dat vertellen Melvin Kolf en Lovijah Veldt. Zij leveren buddies aan bij Oprecht vanuit organisaties als JAM (ondersteunt jonge moeders, red.) en Presikhaaf university (een wijkproject dat jongeren betrekt bij sociale initiatieven).

 ,,Jongeren moeten zich begrepen voelen, niet beschaamd. Door iemand letterlijk naast ze te zetten die in hetzelfde schuitje heeft gezeten, hopen we dat jongeren eerder om hulp vragen”, legt Kolf uit. Ze zullen straks niet alleen lijfelijk aanwezig zijn op het RijnIJssel om jongeren letterlijk bij de hand te nemen, maar ze willen ook zichtbaar zijn op sociale media.

,,Je ziet dat een groot deel van de leefwereld van jongeren online plaatsvindt. Dus daar willen wij ook zichtbaar zijn. We zijn straks te vinden op Instagram, Snapchat en TikTok. Daardoor hopen we een brug te slaan tussen jongeren en de gemeente.” 

Snel handelen

Wethouder Martien Louwers vult aan dat het plan vooral draait om het snel handelen. ,,Jongeren willen niet steeds doorverwezen worden. Als ze om hulp vragen, willen ze meteen geholpen worden. We merken dat jongeren eerder wegblijven als ze niet een directe oplossing krijgen. We hopen met deze opstelling de jongeren niet alleen meer jongeren te bereiken, maar ook willen we ze sneller kunnen helpen.”

Ze is blij dat het RijnIJssel zich openstelt voor dit plan. ,,Het is toch een plek waar veel jongeren zijn in die leeftijdscategorie en met die problemen.”

Als de jongere met schulden uiteindelijk over de drempel van het loket is geholpen, gaat de schuldhulpverlening van Plangroep aan de slag met de zaak. Van daaruit wordt gekeken naar de vraag welke hulp de jongere kan gebruiken en worden sociale wijkteams ingeschakeld, mocht dat nodig zijn.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.