Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Snelste elektrische fietser voelt zich niet prettig tussen auto's

ARNHEM - Berijders van speed-pedelecs (bijzonder snelle elektrische fietsen) rijden liever op het fietspad, dan op de hoofdrijbaan tussen auto's en andere motorvoertuigen. Dat blijkt volgens de provincie Gelderland ‘overduidelijk’ uit een onderzoek.

Een speed-pedelec kan tot 45 kilometer per uur rijden. Daarom heeft het in de wet de status van bromfiets gekregen. Dat betekent dat de snelle fiets in de bebouwde kom, net als brommers, niet op een fietspad mag. 

Camera's

Veel berijders vinden dat niet prettig. De provincie Gelderland voerde op 16 plekken al een uitzondering in; een speciaal bord geeft daar aan dat pedelecs toch op het fietspad mogen. 

De provincie liet een onderzoeksbureau bekijken hoe dat in de praktijk uitpakt. Daarvoor kregen 31 ervaren pedelec-rijders een 360 graden-actiecamera met GPS. Daarnaast zijn camera's geplaatst en snelheidsmetingen verricht.

Uitwijken

Uit al die registraties blijkt dat speedpedelec-rijders het liefst op het fietspad rijden - en niet alleen op de uitzonderingstrajecten. Ook als het niet is toegestaan, wijken de snelle fietsers uit naar het fietspad.

De snelheidsmetingen wijzen uit dat speed-pedelecs binnen de bebouwde kom gemiddeld 33 kilometer per uur rijden. De top van 45 per uur wordt in de praktijk zelden gehaald. ‘Dit bevestigt ons vermoeden dat de speed-pedelec-rijder zijn snelheid niet bepaalt op basis van het technisch vermogen, maar van hoe veilig hij de situatie inschat', aldus de provincie.

Tegenstrijdig

In de huidige juridische situatie mogen speed-pedelecs niet op speciale snelfietsroutes. Tegenstrijdig genoeg, want die routes zijn juist zeer geschikt voor dit vervoersmiddel, stelt de provincie. 

Al met al is de huidige regelgeving voor de gebruikers onhandig en soms zelfs gevaarlijk, is de conclusie. De provincie gaat daarover in gesprek met gemeenten, en dringt ondertussen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan op ‘een landelijke passende maatregel’ voor de speed-pedelec. Om de praktijk logischer en veiliger te maken.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.