Volledig scherm
Duncan Laurence na de overwinning. © AFP

‘Songfestival in Arnhem zou fantastisch zijn voor de hele regio’

UPDATEARNHEM - Arnhem stelt zich kandidaat om in 2020 het Songfestival te organiseren. ,,Een fantastisch idee en een unieke kans voor de regio", zegt Jan van Hooijdonk namens de Koninklijke Horeca regio Arnhem.

,,Een voornemen waar lef uit spreekt. Iets wat je niet zo één twee drie van een politicus verwacht maar waar wij heel blij mee zijn en volledig achter staan", stelt Van Hooijdonk. 

,,En de regio is er, denk ik, klaar voor. We hebben GelreDome, hotelvoorzieningen en een prachtige omgeving. Een unieke kans om deze regio aan de wereld te presenteren en de boodschap over te brengen dat Nederland meer is dan alleen Amsterdam", vervolgt hij. 

‘Buiten de Nederlandse schaal denken’

Toch ziet hij de Randstad als belangrijk, mocht het Songfestival in Arnhem terecht komen. ,,We moeten buiten de Nederlandse schaal leren denken. Mochten er vlak rondom Arnhem zaken ontbreken, dan hebben we een jaar om dat op te lossen. Maar niet alle voorzieningen moeten perse in Arnhem een plekje krijgen.”  

Mocht er hotelruimte te weinig zijn, dan kunnen die mensen ook in Utrecht, Amsterdam of andere steden terecht, zegt hij. ,,Het is maar een uurtje naar Arnhem. Als je in het buitenland naar een groot evenement gaat ben je vaak ook meer dan een uur onderweg vanuit je hotel.”

Quote

Het is maar een uurtje naar Arnhem. Als je in het buitenland naar een groot evenement gaat ben je vaak ook meer dan een uur onderweg vanuit je hotel

Jan van Hooijdonk

Al weken aan het voorbereiden

Wethouder Jan van Dellen geeft aan dat hij al enige weken met de voorbereidingen bezig is. ,,Allereerst natuurlijk de complimenten voor Duncan, hij heeft het geweldig gedaan. En we hebben rekening gehouden met zijn winst, want ik ben al weken in gesprek met betrokken partijen.” 

GelreDome wil graag meewerken net als de toeristische sector. ,,Voor de gemeente zien we een faciliterende rol. Wij zullen meewerken met de logistiek en het verlenen van de benodigde vergunningen. Maar als wethouder Economische Zaken ken ik ook alle partijen in de regio die hier een rol in kunnen spelen en die brengen we samen of er gezamenlijk de schouders onder te zetten.”

Quote

We hebben rekening gehouden met zijn winst, want ik ben al weken in gesprek met betrokken partijen.”

Jan van Dellen, Wethouder

Geen extra geld beschikbaar

Arnhem stelt geen geld beschikbaar om de omroep (NPO) te bewegen naar Arnhem te komen. Ook premier Mark Rutte liet zondagochtend al weten dat het Rijk geen geld in het Eurovisie Songfestival wil steken. Naast Arnhem hebben ook Maastricht, Zwolle, Amsterdam en Rotterdam interesse in het festival. Volgens Van Dellen springt Arnhem er dan positief uit. 

,,We zijn goed bereikbaar, maar hebben met GelreDome ook een faciliteit die dan beschikbaar is. In de Randstad is het toch dringen met andere evenementen. Bovendien hebben we hier ervaring met grootschalige meerdaagse evenementen, neem die hele Marco Borsato tour (Rood) maar als voorbeeld. Sinds we ons voornemen naar buiten brachten staat mijn telefoon roodgloeiend, allemaal mensen uit deze regio die enthousiast zijn en willen meewerken.”

GelreDome

Volledig scherm
Duncan Laurence. © ANP

Directeur Herald van de Bunt van GelreDome ziet zijn stadion als een troef in de Arnhemse mouw. ,,Wij hebben natuurlijk een geweldige en geschikte locatie. Het gebouw zelf is groot en hoog genoeg voor alle techniek en belichting die bij een evenement als het Songfestival komt kijken. En we hebben ervaring met evenementen van deze omvang en die media-aandacht die daar bij hoort.”

Van de Bunt ziet het evenement als belangrijk voor stad en regio. ,,Daarom werken we graag mee, al is het de vraag hoe het financieel wordt ingestoken. Gezien het belang van dit evenement wil ik wel zeggen dat het in elk geval niet op de huurprijs voor GelreDome zal vastlopen.  We moeten die dagen natuurlijk wel ons personeel kunnen betalen, maar verder zijn wij zeker bereid er voor de organisatie een mouw aan te passen.”

Over de kansen van Arnhem wil Van de Bunt niet het achterste van zijn toch laten zien. ,,Er is nu een heel koor aan steden dat zingt dat ze het willen organiseren. Ik heb onze voordelen al opgenoemd, maar er zijn meer kanshebbers. Maar ook steden die volgens mij weinig kans maken. Nee ik noem geen namen voor voor een show als deze kun je niet in een beurs of studio terecht. Je hebt volume nodig en dat heeft Arnhem met GelreDome in elk geval mee.” 

‘Mooi evenement voor de regio’

De Gelderse VVD leider Jan Markink, die eerder de Giro d’Italia naar Gelderland haalde, zat zaterdagavond aan de buis gekluisterd. Het idee dat het topevenement naar Gelderland kan komen ziet hij wel zitten. Eerder was Markink een van de drijvende krachten achter het binnen halen van de Giro, de wielerronde.

,, Ik ben er over aan het nadenken. Arnhem heeft zich al gemanifesteerd. Het zou een heel mooi evenement zijn voor onze regio. Het is een kans en ik vind dat we dus serieus moeten overwegen om Arnhem te steunen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.