Drukte in Sonsbeekpark, vorig weekend.
Volledig scherm
Drukte in Sonsbeekpark, vorig weekend. © Rolf Hensel

Sonsbeekpark en Posbank blijven voorlopig open voor publiek: ‘Houd het hoofd koel en het hart warm’

ARNHEM - Sonsbeekpark en de Posbank blijven vooralsnog open. Voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden en burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch voelt er nog niets voor om parken, bossen en campings te sluiten om op die manier de kans op verspreiding van het corona-virus te verkleinen. 

Marcouch zei dat na afloop van het overleg met de 25 veiligheidsregio’s in Den Haag, naar aanleiding van de aanscherping van het pakket maatregelen. De Veiligheidsregio Gelderland-Midden werkt in opdracht van vijftien gemeenten in het gebied ruwweg tussen Zevenaar en Barneveld. Als regiovoorzitter is Marcouch verantwoordelijk voor het uitvoeren van de noodverordening, zoals die maandagavond door de regering is afgekondigd.  

Gaat te ver

Quote

Als dat gebeurt dan ben ik tegen het sluiten van parken en natuurge­bie­den. Houdt het hoofd koel en het hart warm

Burgemeester Ahmed Marcouch

Burgemeester Hubert Bruls sloot maandag al een deel van het Goffertpark in Nijmegen. Dat gaat Marcouch te ver. ,,Er is weliswaar een aanscherping van de maatregelen die het verbiedt dat mensen in groepsverband bij elkaar komen, maar ik heb er vertrouwen in dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt. Dat betekent niet in groepen over straat en 1,5 meter afstand nemen tot elkaar. Als dat gebeurt dan ben ik tegen het sluiten van parken en natuurgebieden. Houd het hoofd koel en het hart warm”, zegt Marcouch. 

Hij voegt er wel aan toe dat als mensen zich niet aan de afspraak kunnen houden, handhavers boetes zullen uitdelen. Mocht dat niet voldoende werken dan zal Marcouch de openbare ruimte alsnog sluiten. 

Samen fiksen

Hij looft de wijze waarop de meeste mensen tot nu toe omgaan met de opgelegde maatregelen. ,,We zitten met zijn allen in hetzelfde schuitje en samen fiksen we dit. Dan is het niet nodig om parken te sluiten, omdat we een ommetje willen maken. Het is ook nog eens gezond om de depressie, de stress en spanning van het verplichte binnen leven even buiten kwijt te kunnen”, zegt Marcouch.

Campings

Quote

Maar ook hier geldt dat we naar elke camping afzonder­lijk zullen kijken of er verregaan­de maatrege­len nodig zijn

Burgemeester Ahmed Marcouch

Net als met de parken en natuurgebieden wil Marcouch ook niet op voorhand campings gaan sluiten, zoals de veiligheidsregio in Zeeland heeft opgelegd. ,,Daar hebben ze de vrees dat er heel veel Duitsers en Belgen naar de campings komen. Dat zal in deze regio minder aan de hand zijn. Maar ook hier geldt dat we naar elke camping afzonderlijk zullen kijken of er verregaande maatregelen nodig zijn.”

Het aantal handhavers dat Marcouch voor Arnhem tot zijn beschikking heeft is voorlopig voldoende. ,,Maar je kunt je voorstellen dat als deze periode langer duurt en er meer druk op de handhavers komt te liggen ik extra ambtenaren aanwijs om het huidige team te versterken. Dat is nu nog niet nodig.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.