Volledig scherm
Huizen van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem aan het Goeman Borgesiusplein. © Rolf Hensel

SP Arnhem: Niet met geld gemeente winst vastgoedmagnaat spekken

ARNHEM - De SP en de PvdA in Arnhem willen nog voor de kerst een debat in de gemeenteraad over de verkoop van het bezit van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem (WBvA). De leden hebben besloten de 180 huizen over te doen aan RVG Real Estate, een ‘kapitalistische vastgoedmagnaat’ in de ogen van de SP.

RVG Real Estate betaalt 28 miljoen euro voor de woningen van de noodlijdende vereniging. Daarvan heeft de WBvA 9 miljoen nodig voor het aflossen voor een hypotheek.

Nog eens 1 miljoen euro is nodig voor andere kosten. De resterende 18 miljoen moet de nieuwe eigenaar steken in renovatie en verduurzaming. Dat is in het koopcontract vastgelegd.

De nieuwe eigenaar krijgt zo per woning de beschikking over een budget van een ton. Dat gebeurt dankzij de gemeente Arnhem.

Die heeft het recht op de inkomsten na een eventuele verkoop, maar wethouder Wonen Ronald Paping heeft besloten van dat recht af te zien als vast wordt gelegd dat de 18 miljoen in de woningen wordt gestoken en zo ten goede komt aan de bewoners.

‘Gemeente spekt vastgoedbedrijf’

De SP is daar niet gelukkig mee. ,,Het komt er op neer dat we met gemeentegeld de winst van een particulier vastgoedbedrijf spekken”, vindt fractievoorzitter Gerrie Elfrink. ,,En dat terwijl de wethouder de gemeenteraad heeft verzekerd dat er voor de gemeente geen financiële consequenties zijn.” 

Het steekt hem bovendien dat een deel van de woningen straks geen sociale huurwoning meer zijn. Voorwaarde bij de verkoop aan RVG Real Estate is dat de 76 huizen op de Geitenkamp beschikbaar blijven voor de sociale huursector.

De 104 huurwoningen op de Braamberg mogen na renovatie worden verkocht. ,,Terwijl er woningnood is”, stelt Elfrink. 

Portaal viel buiten de boot

De SP’er had liever gezien dat de nieuwe eigenaar een corporatie was geweest. Portaal was een van de vier partijen die tot het laatst in de race was om het bezit te verwerven.

Uiteindelijk viel de corporatie buiten de boot. Portaal had het slechtste bod van de laatste vier kandidaten, aldus het bestuur van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem.

Elfrink vindt dat wethouder Paping geen onomkeerbare besluiten mag nemen tot de gemeenteraad zich over de kwestie heeft gebogen. ,,Ik vind het onverklaarbaar dat de gemeenteraad niet in de positie is geweest om hier over te oordelen. De wethouder staat met 1-0 achter. Hij heeft ons een brief beloofd over de zaak, maar die hebben we nog niet gezien.” 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.