Volledig scherm
Gerrie Elfrink vreest dat de Arnhemse gemeenteraad straks toestemming uit Brussel nodig heeft om bijvoorbeeld de komst van een coffeeshop of een snackbar naast een school tegen te houden. © Rens Plaschek

SP in Arnhem waarschuwt voor 'ziekelijke bemoeizucht' uit Brussel

ARNHEM - De SP in Arnhem wil dat het gemeentebestuur bij minister Eric Wiebes (Economische zaken en klimaat) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bezwaar maakt tegen wat Gerrie Elfrink omschrijft als 'ziekelijke bemoeizucht' uit Brussel.

Elfrink wijst op een voorstel van de Europese Unie om de zogeheten dienstenrichtlijn te wijzigen. Die wijziging houdt volgens de Arnhemse SP-afdeling in dat gemeentebesturen toestemming van de Europese Unie nodig hebben voor het nemen van lokale besluiten waarbij commerciële diensten of bedrijven zijn betrokken. 

Belwinkels

,,Het gaat om zaken als toerisme tot het aanpakken van belwinkels. Ook als wij zouden willen besluiten dat er geen coffeeshop of snackbar vlak bij een school zou mogen komen is er in de nieuwe situatie toestemming uit Brussel nodig. Dat kan maanden vertraging of zelf het weigeren van toestemming tot gevolg hebben’’, stelt Elfrink. ,,Als dit voorstel erdoor komt kan dat onze gemeente verlammen.’’

,,In Brussel kennen ze onze Arnhemse wijken, onze straten, scholen en bedrijven niet. Straks kunnen we als Arnhemmers niet meer over onze eigen stad beslissen’’, zegt Elfrink. De SP hoopt dat Arnhem, samen met andere gemeenten, Wiebes zover krijgt om in Brussel bezwaar te maken en de nieuwe dienstenrichtlijn van tafel te krijgen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.