SP-leider Elfrink heeft spijt van demonstratie met extreemrechtse NVU

videoARNHEM - De Arnhemse SP-leider Gerrie Elfrink heeft er spijt van dat hij schouder aan schouder met NVU-leider Constant Kusters demonstreerde tegen stichting OnderDak. Maandagavond demonstreerden zo'n 200 buurtbewoners uit de Arnhemse wijk Geitenkamp tegen de opvang van ex-gedetineerden in de Paasbergflat aan de Bronbeeklaan. 

Constant Kusters was als buurtbewoner de actieleider van de demonstratie, maar is tevens ook de voorman van de extreem-rechtse partij Nederlandse Volks-Unie (NVU). Tijdens de demonstratie sprak Kusters zijn waardering uit dat oud-wethouder Gerrie Elfrink van de SP steun betuigde aan de demonstratie ‘ook al de SP niet mijn partij’. Hij overhandigde Elfrink de megafoon, waarna ook deze politicus fel uithaalde naar OnderDak en het gemeentebestuur.

Spijt

Daar heeft Elfrink nu spijt van. ‘Toen ik zag dat Kusters een van de sprekers was, had ik ervoor moeten kiezen om niet het woord te nemen. Kusters probeert dit nu over zichzelf te laten gaan. En dat had ik kunnen weten. Alles bij Kusters draait namelijk altijd om zichzelf en zijn walgelijke boodschap”, schrijft Elfrink op zijn Facebookpagina.

De Stichting OnderDak wilde veertig cliënten met psychiatrische problemen onderbrengen in de Paasbergflat in Arnhem. Tot nu toe zijn er zeven van hen geplaatst. Hoewel de gemeente al oordeelde dat stichting OnderDak weg moet uit de  Paasbergflat, zijn buurtbewoners toch bang dat ze blijven.  Daarom volgde een demonstratie.  

Elfrink zegt dat hij maandagavond de afweging maakte toch zijn verhaal te vertellen tijdens de bijeenkomst, om te laten zien dat niet alleen ‘een figuur als Kusters’ opkomt voor de buurt. 

Constant Kusters demonstreerde maandagavond samen met bewoners van de Geitenkamp tegen stichting OnderDak in de Paasbergflat in Arnhem.
Volledig scherm
Constant Kusters demonstreerde maandagavond samen met bewoners van de Geitenkamp tegen stichting OnderDak in de Paasbergflat in Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

‘Schijnheilig’

Kusters noemt de spijtbetuiging van Elfrink schijnheilig. ,,Hij wist dat wij van de NVU er waren. We zijn gewoon een normale politieke partij die in dit geval opkomt voor de belangen van mensen in de Geitenkamp.  Dat hij nu achteraf van hogerhand moet zeggen dat hij niet had moeten komen geeft wel aan wat voor politicus van niks hij is.  Wat een hypocriet. Op naar de 0 stemmen voor de SP.”

Elfrink vindt de NVU geen ‘normale politieke partij’. ‘Kusters is een bekende neo-nazi die ook daar in de buurt woont. Ik heb de afgelopen jaren al vaak gezegd wat ik van zijn walgelijke praktijken vind. Daar is nog steeds niks aan veranderd. Kusters is niet een beetje, maar hartstikke fout. Wij zullen de buurtbewoners blijven steunen in hun strijd. En ons blijven verzetten tegen figuren als Constant Kusters en zijn NVU.’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.