Volledig scherm
Gerrie Elfrink, foto ter illustratie. © ANP

SP stelt Kamervragen over Saoedische reis topambtenaar: ‘Hij droeg bij aan schijnvertoning’

UpdateARNHEM - Tweede Kamerlid Ronald van Raak wil dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zich uitspreekt over de omstreden Saoedische dienstreis van gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel. 

Hij sprak op het congres Putting Citizens First in de hoofdstad Riyad. ‘Wat vindt u er van dat een topambtenaar van de gemeente Arnhem een bijdrage heeft geleverd deze schijnvertoning?’, vraagt Van Raak.

 Van Wuijtswinkel ligt onder vuur van partijen in de Arnhemse gemeenteraad, omdat hij afreisde naar een land waar de mensenrechten werden geschonden en omdat hij zijn reis door de organisatie liet betalen. Dat laatste is in strijd met de gedragscode voor Arnhemse ambtenaren.

Gedragscode

Quote

Je laat ze in steenkolen­en­gels wat brabbelen en stopt ze in peperdure hotels

Gerrie Elfrink, SP Arnhem

Daarin staat dat ambtenaren geen reizen door derden mogen laten betalen, om beïnvloeding te voorkomen.

Burgemeester en wethouders willen die regels nu veranderen. Als een ambtenaar spreekt op een congres, zoals Van Wuijtswinkel in Saoedi-Arabië deed, is het volgens hen gebruikelijk dat de organisatie de kosten voor reis en verblijf betaalt. 

In dat soort gevallen voorziet de gedragscode nu niet, stellen zij. Van Raak vraagt de minister: ‘Bent u met mij van mening dat ambtenaren hun gedrag moeten aanpassen aan de gedragscode en dat niet de gedragscode moet worden aangepast aan het gedrag van ambtenaren?’

Waarom handhaaft Marcouch de code niet?

Dat vinden niet alle partijen in de gemeenteraad een goed idee. Sabine Andeweg (D66) is kritisch. Zij wil antwoord op de vraag waarom Marcouch de gedragscode niet handhaaft, maar in plaats daarvan voorstelt deze te veranderen.

Ook wil ze weten waarom het een week heeft geduurd voordat de burgemeester duidelijk maakte dat Van Wuijtswinkel niet op eigen houtje handelde, maar voor zijn reis toestemming had van Marcouch. 

De Arnhemse SP-leider Gerrie Elfrink (tevens medewerker van SP-Kamerlid Jasper van Dijk) wil dat er een debat in de gemeenteraad komt.

Hij vindt aanpassing van de regels absurd. ,,Ze proberen achteraf recht te praten wat krom is. De regel kent geen uitzondering en dat moet zo blijven. Het college geeft een open uitnodiging aan het bedrijfsleven.’’

Brabbelen in steenkolenengels

,,Wil je onze ambtenaren beïnvloeden, dan laat je ze vijf minuten op een podium staan bij een congres. Je laat ze in steenkolenengels wat brabbelen over Van Wijken Weten. En dan kun je ze dure vliegreizen aanbieden en in peperdure hotels onderbrengen.”

DENK/Verenigd Arnhem noemt de ophef over Saoedi-Arabië selectieve verontwaardiging. De partij wijst erop dat er over bezoeken aan China geen commotie ontstaat, terwijl ook daar de mensenrechten op grote schaal worden geschonden. 

Tips of aanvullingen op het nieuws?

 WhatsApp ons!

Stuur ons een bericht op 06-13322268. Mailen kan ook, naar: online@gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.