Hoogte 80 Arnhem nieuwbouw. Arnhem
Volledig scherm
Hoogte 80 Arnhem nieuwbouw. Arnhem © Rolf Hensel

SP: wethouder heeft wat uit te leggen over Hoogte 80 in Arnhem

ARNHEM - Voor de nieuwe huizen die het uitzicht van Hoogte 80 in Arnhem aantasten, had nooit zomaar een vergunning mogen worden afgegeven. Eerst had de gemeenteraad gehoord moeten worden over de verandering in het bouwplan. 

Dat betoogt fractieleider Gerrie Elfrink van de gemeenteraadsfractie van de SP, in reactie op de lezing van collega-raadslid Eric Greving van de PvdA over de gang van zaken rond de omstreden bouw.

Greving meent dat, achteraf gezien, de raad beter had moeten opletten. De leider van de oppositiepartij vindt dat verantwoordelijk wethouder Cathelijne Bouwkamp wat heeft uit te leggen.

Bijzonder uitzicht

Projectontwikkelaar Ter Steege bouwt elf woningen aan de Dominee Bechtlaan in de wijk Monnikenhuizen.  De bouwhoogte wordt 75,6 meter ten opzichte van Normaal Amsterdams Peil (NAP), zoals in het bestemmingsplan is vastgelegd.

Opwinding is er over het gegeven dat de huizen het bijzondere uitzicht vanaf Hoogte 80 aan de onderkant dreigen aan te tasten.

De reden is dat de bouwer afzag van het voornemen om de huizen verdiept aan te leggen, waardoor ze 80 centimeter onder het maaiveld zouden komen te liggen. Dat plan ging niet door omdat  het risico van wateroverlast in de woningen te groot werd geacht en omdat het de toegankelijkheid van de huizen zou beperken.

Greving meent dat de raad nog scherper had moeten toezien op de bouwhoogte, die juridisch onherroepelijk is nu de raad het bestemmingsplan heeft goedgekeurd. Elfrink vindt dat het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad had moeten inlichten toen de vergunning voor de - onverdiepte - bouw werd aangevraagd. 

Quote

Pas op de plaats was nodig geweest

Gerrie Elfrink, SP Arnhem

,,De raad heeft ingestemd met een bestemmingsplan waarin sprake was van een verdiepte aanleg, uit het zicht. Toen het aan de orde kwam, had het college moeten zeggen dat een onverdiepte bouw niet de bedoeling is geweest van de raad. Het had pas op de plaats moeten maken en het plan weer in de raad aan de orde moeten stellen", meent Elfrink.

Het SP-raadslid sluit niet uit dat de projectontwikkelaar met een schadeclaim zou zijn gekomen als de politiek op haar schreden zou zijn teruggekeerd. ,,Ik weet dat niet, ik ben geen jurist. Wat ik wel weet, is dat wij de afweging tussen in gesprek gaan met de aannemer of de bouw accepteren niet hebben kunnen maken omdat die keus ons niet is voorgelegd.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.