Volledig scherm
© ANP

Speelparadijs Ballorig in Arnhem onder verscherpt toezicht

ARNHEM - De overdekte speeltuin Ballorig in Arnhem-Zuid staat onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De 'technische veiligheid' in het indoor speelparadijs voldoet niet aan de wettelijke eisen.

In februari van vorig jaar werden al verbeterpunten vastgesteld.

De certificering en de technische veiligheid voldeden toen niet aan de wettelijke eisen. Bij een herkeuring op 21 juni 2016 bleek de certificering inmiddels op orde maar de technische veiligheid niet. Sindsdien staat de Arnhemse vestiging van Ballorig onder verscherpt toezicht. Ballorig laat weten er 'alles' aan te doen de veiligheid te waarborgen. Zo hebben ze monteurs in dienst die de vestigingen controleren en gebreken verhelpen.

Bij veel overdekte speellocaties kunnen kinderen niet zonder meer veilig spelen, stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die verscherpte het toezicht na een dodelijke val van een vierjarig jongetje. Begin vorig jaar overleed een 4-jarig jongetje uit Grootebroek na een val van een opblaasbaar speeltoestel. Dat toestel bleek geen veiligheidskeuring te hebben en stond verkeerd opgesteld. Het jongetje viel van vier meter hoogte met zijn hoofd op het beton.

In 90 procent van de onderzochte speelparadijzen troffen de inspecteurs afgelopen jaar gebreken aan. Denk aan gescheurde vangnetten waardoor de mazen te groot worden, zodat kinderen er doorheen kunnen schieten of er met hun hoofd achter blijven hangen.

De NVWA heeft vandaag een lijst gepubliceerd met de inspectieresultaten per speellocatie. Omdat nog lang niet alle indoor speeltuinen zijn onderzocht, roept de overheidsinstantie ouders op hun ogen open te houden.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.