Staatssecretaris bezoekt Arnhemse scholieren die massaal vrijwilligerswerk doen: ‘Voorbeeld voor andere scholen’

ARNHEM - Bijna honderd leerlingen van de gereformeerde scholengemeenschap Guido in Arnhem gaan deels onder schooltijd vrijwilligerswerk doen.

Desteny (links) en Femke in gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis in zorgcentrum Insula Dei. Foto: Gerard Burgers.
Volledig scherm
Desteny (links) en Femke in gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis in zorgcentrum Insula Dei. Foto: Gerard Burgers. © Gerard Burgers

Om iets voor anderen te betekenen. En ze willen zich zo oriënteren op een toekomstig beroep. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Welzijn en Volksgezondheid) is laaiend enthousiast over het grote aantal deelnemers van Guido (230 leerlingen). ,,De school hoopte met 25 leerlingen te beginnen. Dan is dit een geweldig resultaat.”

Proeftuin

Volledig scherm
© ANP

Guido is de enige school voor voortgezet onderwijs in Nederland die meedoet aan de proeftuin vrijwillige maatschappelijke diensttijd. ,,Wat mij betreft is Guido een voorbeeld voor andere scholen. Want deze proeftuin sluit juist aan bij wat we met maatschappelijke diensttijd voor ogen hebben”, aldus Blokhuis, die maandagmiddag een aantal locaties in Arnhem bezocht waar leerlingen net met hun maatschappelijke diensttijd waren begonnen.

Jongeren kunnen zo in de keuken kijken van verschillende beroepen, ze ontmoeten leeftijdsgenoten en maken kennis met andere generaties. ,,Wat ik belangrijk vind, is dat zij de kans krijgen hun talenten te ontdekken voordat ze een definitieve beroepskeus maken’’, zegt Blokhuis maandag tijdens een bezoek aan zorgcentrum Insula Dei in Arnhem waar twee leerlingen van Guido net zijn begonnen.

Beveiligers

Eveneens bezocht hij cultuurcentrum Rozet in Arnhem waar enkele leerlingen meelopen met de beveiligers. ,,Zij wilden bij de politie of defensie een kijkje in de keuken nemen. Dat valt nog niet te organiseren. Nu kunnen toch ervaring opdoen met werk die enigszins in de buurt komt van wat zij willen’’, zegt Docent geschiedenis en maatschappijleer Erik-Jan Hakvoort, mede-initiatiefnemer van het project binnen Guido. 

Doelbewust hebben Femke Ernste (15) uit Westervoort en Desteny van Tamelen (15) uit Velp zich voor de maatschappelijke diensttijd opgegeven. Elke dinsdagmiddag gaan ze aan het werk. ,,Ik wil later iets met dieren, ouderen of kinderen doen. Nu kan ik telkens drie maanden echt uitproberen wat het beste bij mij past. Hier heb ik veel meer aan dan een korte stage’’, zegt Femke.

Kraamzorg

Femke begint in Insula Dei. ,,Ik vind het hier heel gezellig. Ik gaf koffie schenken en helpen bij spelletjes.’’ Ook Desteny heeft het naar de zin in dit zorgcentrum. ,,Ik wil iets in de zorg gaan doen. Nu kan ik meelopen met mensen die werken in de kraamzorg, ouderenzorg en die met oudere kinderen werken. En daarna kan ik misschien beter een keus maken.’’

Hakvoort is blij met het ‘absurd hoge aantal aanmeldingen’. Wij hadden niet verwacht dat zoveel leerlingen zich willen inzetten voor iemand anders.” Inmiddels hebben 40 leerlingen een werkplek. Volgens Hakvoort zijn voor de kerstdagen alle 95 leerlingen aan de slag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.