Volledig scherm
De grote zaal van Stadstheater Arnhem. Het gebouw is dringend toe aan een renovatie. © Marc Pluim

Stadstheater Arnhem, Introdans en Oostpool willen samen in één gebouw

ARNHEM - Eén gebouw voor Stadstheater Arnhem, dansgezelschap Introdans en theatergroep Oostpool. Dat is de nadrukkelijke wens van de drie Arnhemse cultuurinstellingen. ,,Dan kan er echt iets bijzonders ontstaan.”

Quote

De schouwburg voldoet echt niet meer aan de eisen van de tijd

Hans Verbugt, Directeur Stadstheater Arnhem

Stadstheater, Oostpool en Introdans hebben de afgelopen maanden onderzocht of er draagvlak is voor een inhoudelijke samenwerking op het Koningsplein in Arnhem, de plek van de huidige schouwburg. Dat is er, is de conclusie. Burgemeester en wethouders staan achter de ideeën.

De drie instellingen zijn daar blij mee, zegt directeur Hans Verbugt van Stadstheater Arnhem, woordvoerder voor het trio. Hij hoopt ook op steun van de gemeenteraad voor ‘Een huis voor iedereen’. In dat rapport staat de ambitie voor een ‘eigentijdse locatie voor podiumkunsten in stad en regio’.

Stadstheater, Oostpool en Introdans gaan nu eensgezind verder met hun onderzoek naar een mogelijke samenwerking. ,,We gaan kijken naar de consequenties, bijvoorbeeld op gebied van techniek en financiën, maar ook voor het publiek. Dat moeten we zorgvuldig doen.”

Verbugt verwacht rond de zomer met conclusies te kunnen komen en hoopt dan op een snel en positief besluit. Want met name bij zijn eigen Stadstheater is de nood hoog. De schouwburg is dringend aan een opknapbeurt toe. ,,Het gebouw voldoet echt niet meer aan de eisen van de tijd”, zegt de directeur. Er zijn onder meer problemen met de publiekslogistiek, riolering en liften.

De beroerde staat van het theater aan het Koningsplein doet zich extra voelen na de opening van Musis’ Parkzaal. Die heeft de grootstedelijke uitstraling die ook het Stadstheater zelf zou moeten hebben, vindt Verbugt. Hoe charmant artiesten als Paul de Leeuw of Freek de Jonge het gebouw ook vinden.

‘Iets bijzonders’

Ook de rijksgezelschappen Oostpool en Introdans zoeken naar nieuwe huisvesting. ,,Wat is er in zo’n geval logischer dan samen op te trekken?”, stelt Verbugt. ,,We zien wat dit kan betekenen. Voor de drie instellingen, maar ook voor de stad. We kunnen echt iets bijzonders tot stand brengen”, is zijn overtuiging.

‘Een huis voor iedereen’ is het vervolg van de Lauwersgracht Alliantie die de drie partijen in 2016 sloten samen met Het Gelders Orkest. Dat resideeert inmiddels in de veelgelauwerde Parkzaal van Musis. Een plan voor één gebouw voor de drie instellingen op het Koningsplein liep destijds spaak op de kosten.

Planning

Toenmalig wethouder Gerrie Elfrink van Cultuur verwachtte er 32 miljoen euro voor nodig te hebben, los van de 11 miljoen die nodig werd geacht voor de renovatie van de schouwburg. De gemeenteraad vond dat te gortig en Elfrink trok het plan terug. Verbugt wil nu niet op de kosten vooruit lopen. ,,Daarvoor is het echt nog te vroeg”, vindt hij.

Voor hem is wel duidelijk dat pas met de noodzakelijke opknapbeurt van het theater kan worden begonnen als duidelijk is of Oostpool en Introdans zich ook op het Koningsplein vestigen. ,,Want dan heb je een heel ander gebouw nodig. Je gaat toch ook geen huis bouwen als je nog niet weet hoe je wilt wonen?”

Volgens de meest optimistische planning kan de hele operatie in de zomer van 2021 beginnen. ,,Dat is heel krap en dan moet er niet te veel misgaan.” Een belangrijke factor daarbij is het tempo van de besluitvorming bij de gemeente en de provincie Gelderland.

Volledig scherm
Directeur Hans Verbugt van Stadstheater Arnhem. ,,We kunnen echt iets bijzonders tot stand brengen.” © Erik van 't Hullenaar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.