Stiekem alvast een kijkje nemen in het depot van gesloten Museum Arnhem

verborgen parelsWegens uitbreiding en vernieuwing is Museum Arnhem een aantal jaren gesloten. De Gelderlander mag exclusief een kijkje nemen in de depots van het museum, op zoek naar verborgen parels uit de collectie. Vandaag: een leerzaam eierdopje.

Een cakeschaal met een panorama van de Arnhemse Rijnbocht, een eierdopje met de oude scheepsbrug erop, en een kannetje met een afbeelding van Musis Sacrum. 

Zwierige letters

Onbekend. Eierdopje "Arnhem Rijnbrug". 1900 - 1934
Museum Arnhem 
foto Marc Pluim, Velp
Volledig scherm
Onbekend. Eierdopje "Arnhem Rijnbrug". 1900 - 1934 Museum Arnhem foto Marc Pluim, Velp © Marc Pluim

In het depot van Museum Arnhem bevinden zich inderdaad souvenirs. Het zijn wel antieke souvenirs. Het cakeschaaltje stamt uit het midden van de negentiende eeuw.

Ook toen was het al gebruikelijk om een afbeelding met behulp van een soort plakplaatje op het aardewerk aan te brengen. Zo’n versiering kostte niets, het ging snel, en je kon er lekker veel van maken.

Nee, het is geen Kunst met een grote K. Maar het is wel leuk om er eens over na te denken. In de eerste plaats kan zo’n simpel eierdopje ons zomaar informatie geven over het oude Arnhem. ‘Arnhem Rijnbrug’ staat erop, in zwierige letters.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.