Volledig scherm
De woningbouw op Stadsblokken en Meinerswijk, waarvan hier een impressie, zou tot de projecten behoren die mogelijk hinder ondervinden van de gerechtelijke uitspraak over het stikstofbeleid van de overheid. © KondorWessels Projecten

Stikstof-alarm voor tientallen projecten in regio Arnhem

ARNHEM - Tientallen bouwprojecten in Arnhem en regio dreigen geen doorgang te vinden of vertraging op te lopen omdat de overheid haar stikstofbeleid eerst op orde moet brengen. 

In Arnhem gaat het onder meer om de bouw van 400 woningen in het gebied Stadsblokken-Meinerswijk.

Eerder dit jaar zette de rechter een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS), het stikstofbeleid in Nederland. Dat kan door overheden nu niet gebruikt worden om aan te tonen dat een bouwproject geen gevolgen heeft voor natuur die tegen de uitstoot van ammoniak en stikstof moet worden beschermd. In deze regio betreft dat de Veluwe en het rivierenlandschap van de Rijntakken.

Woningbouw en bedrijven

In Arnhem kan dat gevolgen hebben voor tientallen projecten waarvoor al een bestemmingsplan is vastgesteld, waarvoor procedures nog lopen of die in voorbereiding zijn. Voorbeelden zijn de woningbouwplannen voor Buitenplaats Koningsweg in Arnhem-Noord en op Stadsblokken-Meinerswijk en de mogelijkheid voor de bouw van nieuwe bedrijven op de Kleefse Waard. 

In een notitie die naar de Arnhemse gemeenteraad is gegaan, vragen burgemeester en wethouders zich ook af of in het buitengebied actieve instellingen als Openluchtmuseum, Burgers’ Zoo, Papendal en Siza Dorpgroep straks in staat zijn om aan te tonen dat eventuele nieuwe projecten geen gevolgen hebben voor de Veluwe.  

Individuele toets

In algemene zin geldt dat elke aanvraag voor een bouwproject weer individueel moet worden getoetst op de uitstoot van stikstof. Als gevolg van de rechterlijke uitspraak moet ook van tevoren keihard vaststaan dat een eventueel negatief effect wordt gecompenseerd met maatregelen die ten gunste komen van de natuur.  

De gemeente Rheden geeft aan dat mogelijk zeven projecten niet gerealiseerd kunnen worden en dat 21 projecten mogelijk later dan gepland van de grond komen. Ongeveer twintig projecten kunnen waarschijnlijk verder als via de rijksoverheid een nieuwe versie van het rekeninstrument beschikbaar is waarmee gemeenten kunnen narekenen of hun analyses over de uitstoot van stikstof stroken met de eisen. 

Renkum 

In Renkum zouden zeker 55 projecten gevolgen ondervinden van de stikstofuitspraak. Op dat getal komt de gemeente volgens een woordvoerder op basis van een inschatting van allerlei bestaande en toekomstige plannen en nieuwe initiatieven.

Er vallen ook plannen onder voor de sloop van individuele huizen in het buitengebied of aan de rand van de dorpen, die door nieuwe, duurzame woningen worden vervangen. 

In Arnhem hebben raadsleden Sjoerd Dijk en Maarten Venhoek van D66 vragen gesteld over de stikstofkwestie. Zij maken zich grote zorgen dat door stagnatie in de woningbouw mensen nog langer op een huis moeten wachten. Ze vinden dat niet eerlijk, omdat naar hun oordeel in Nederland 70 procent van de stikstof wordt uitgestoten door de landbouw en intensieve veeteelt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.