Volledig scherm
Nieuwbouw, foto ter illustratie. © ROBIN UTRECHT

Stikstofuitspraak treft vooral Gelderland en Brabant

ARNHEM - Gelderland en Brabant zijn het zwaarst getroffen door de stikstofuitspraak van de Raad van State. In Gelderland zijn 305 bouwprojecten onzeker geworden doordat de rechter een streep door het Nederlandse stikstofbeleid heeft gezet. Brabant is koploper met 338 projecten.

Uit een overzicht van de provincie Gelderland blijkt dat het gaat om 150 vergunningaanvragen die nog in een beginstadium zijn, en 155 aanvragen die al verder gevorderd zijn. Het aantal van 305 is een tussenstand, stelt de provincie in een reactie.

,,De inventarisatie duurt lang, omdat er ook wekelijks nieuwe aanvragen bijkomen, en de inventarisatie nog niet rond is.”

Geen schade aan natuur

De Raad van State zette kort geleden een streep door het landelijke stikstofbeleid, omdat het in strijd zou zijn met natuurrichtlijnen. Van alle projecten in de omgeving van belangrijke natuurgebieden moeten nu zogenoemde stikstofplannen worden opgesteld.

Er mag pas worden gebouwd als duidelijk is dat het project geen schade aanricht aan de natuur, wat stikstof betreft.

Uit een rondgang van RTL Z langs de provincies blijkt dat er landelijk zeker 1.500 bouwprojecten opnieuw bekeken moeten worden, omdat ze vielen onder het inmiddels vernietigde stikstofprogramma.

Zwaar lijden

Bekende voorbeelden in Gelderland zijn de railterminal bij Valburg, Lelystad Airport en verbeteringen van dijken langs de Waal. De plannen en vergunningen voor een nieuwe overnachtingshaven voor binnenvaartschippers bij Spijk en het opknappen van de oude overnachtingshaven bij Tuindorp (vlakbij de Duitse grens) moeten eveneens opnieuw bekeken worden.

Ook kleinere plannen zoals een wildopvang in Doorwerth en een dorpshuis in Otterlo zijn stil komen te liggen.

Dat de nieuwe stikstofregels juist Gelderland en Brabant raken is niet verwonderlijk. Beide provincies zijn zeer natuurrijk. Gelderse gedeputeerden Peter Drenth (CDA) en Jan van der Meer (GroenLinks) stelden al eerder dat de economie zwaar onder het nieuwe strenge stikstofbeleid zullen gaan lijden.

De overheden weten nog steeds niet hoe ze dit probleem gaan oplossen. Ze zullen proberen een manier te bedenken waardoor de plannen toch door kunnen gaan, maar of dat haalbaar is, is nog niet duidelijk. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.