Een van de nieuwe kamers van de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen. In de couveuse ligt een pop.
Volledig scherm
PREMIUM
Een van de nieuwe kamers van de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen. In de couveuse ligt een pop. © DG

Stille couveuse voor te vroeg geboren baby: 'Ze raken heel snel overprikkeld’

Jaarlijks komen zeker zo’n 10.000 te vroeg geborenen in een couveuse terecht. Wat veel mensen niet weten, is dat deze kwetsbare baby's dagelijks te maken krijgen met een overdosis aan geluid van ziekenhuisapparatuur. Dat kan ook anders, vindt ArtEZ-lector Artur Jaschke. Hij werkt aan een couveuse die de storende geluiden buitenlaat en aangename geluiden toelaat.

12 reacties

 • Pim Willemsen

  2 maanden geleden
  Het zijn natuurlijk niet alleen de geluiden: licht is ook overlast, en als het licht niet uitgaat, en er steeds beweging is van verpleging en artsen, is dit ook prikkelend.
 • Rud Wolf

  2 maanden geleden
  En vergeet niet dat een premature baby nog prikkelgevoeliger dan een gewone baby. Ook pijn komt harder binnen. Een overprikkeld zenuwstelsel kan blijvend nare gevolgen hebben. Ik vind dit een geweldig initiatief!
 • Theo de Beer

  2 maanden geleden
  Onzinartikel, deze bestaan al namelijk letterlijk diegene op deze foto. Wetgever kan beter vaart maken om leveranciers te dwingen de SDC standaard te omarmen zodat een stille NICU/ICU mogelijk wordt.
 • bernadet van rijswijk

  2 maanden geleden
  Anton van Driel, ik heb vanaf mijn geboorte tot 2 jaar in het ziekenhuis doorgebracht, en daarna thuis blootgesteld aan broertje en zussen/ zusjes nu nog word ik geconfronteerd met herrie en geluiden. en ja ik heb ook kinderen en kleinkinderen, maar uw opmerking vind ik dan ook beneden mij niveau Nederland is vol en we worden blootgesteld aan een overweldigend geluid die zijn weergave niet kent! Pas als u het zelf meemaakt weet u waar ik het over heb. Uiteraard neem ik het u niet kwalijk.
 • bernadet van rijswijk

  2 maanden geleden
  @ Anton van Driel allemaal aan names. Ik stel alleen maar vast dat steeds meer mensen overprikkeld raken. Met een 24 uurs Economie wordt het erger in plaats van minder. Uw opmerking dat ik geen kinderen heb en schreeuwend binnenloop zegt misschien iets meer over u dan over mij.

In samenwerking met indebuurt Arnhem