Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Storing in asfaltcentrale verlamt werk aan snelwegen en legt verkeer stil

UpdateARNHEM/ NIJMEGEN - De werkzaamheden aan de A12, de A15 en de A50 die vanochtend zorgden voor grote verkeersproblemen in de regio liepen uit door een technische storing. De asfaltcentrale in Nijmegen die nieuw wegdek moest leveren voor de rijkswegen lag afgelopen nacht tijdelijk stil.

Het vervangen van het asfalt op delen van de drie snelwegen, in het kader van normaal wegonderhoud, had ruim voor de ochtendspits afgerond moeten zijn, zegt een woordvoerder. ,,En in dat geval had niemand er ook maar een zuchtje last van gehad.” 

Maar doordat de asfaltcentrale als gevolg van technische problemen twee uur stil lag, haalde Rijkswaterstaat de eigen planning niet. Omdat het oude wegdek al was weggefreesd, zat er weinig anders op dan wachten op asfalt en de klus later afmaken. Met lange files tot gevolg

De storing bij de asfaltcentrale was volgens een medewerker daarvan  ontstaan in een installatie, die nodig is voor de productie van asfalt. Hierdoor moest het bedrijf op zoek naar een back-up voor deze machine. ,,En dat kost tijd. Aan de storing zelf konden we niets doen. Het is de techniek, daar kan een keer iets mis mee gaan.”

Kleine storing, grote impact

Op de A50 duurde het tot 8.00 uur voor het verkeer ongehinderd voort kon, op de A12 waren de wegwerkers een half uur daarvoor klaar. Op de A15 kregen weggebruikers rond 07.00 uur weer ruim baan.

Toen stonden op de snelwegen, en ook andere wegen in de regio, al lange files. ,, Zo kreeg een kleine storing een grote impact”, constateert de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Op de A12 werd bij Westervoort gewerkt, als voorbereiding voor het groot onderhoud aan de IJsselbrug tussen Arnhem en Westervoort. Op de A50 werd tussen Renkum en Knooppunt-Ewijk asfalt vervangen, net als op de A15 tussen Elst en Andelst. 

Rijkswaterstaat werkt ook de komende nachten nog aan de weg. Tot 19 december is onderhoud gepland op de A12, de A15, de A50 en de A30.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.