Volledig scherm
foto ANP

Strakker bijstandsregime Arnhem

ARNHEM - De gemeenteraad van Arnhem buigt zich deze maand over een nieuwe verordening voor een reeks uitkeringen, met strakke regels voor strafkortingen bij fraude, terugvorderingen en agressie. De verordening komt voort uit de Wet bundeling van uitkeringen inkomensvoorzieningen (BUIG) die gemeenten volledig financieel verantwoordelijk maakt voor bijstand voor oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikten, zelfstandigen in die positie en kunstenaars die tijdelijk een beroep doen op uitkeringen.

De verordening onderscheidt een reeks overtredingen, variërend van 'onjuiste of onvollige inlichtingen' tot 'tekort schieten besef van verantwoordelijkheid', doelend op zaken als niet opgegeven inkomsten of het weigeren van werk. De kortingen variëren van 10 tot 50 procent en de mogelijkheid om dat te verdubbelen. Ze gelden voor periodes vanaf een maand tot een jaar.

De verordening maakt een onderscheid tussen strafkortingen voor 'verbaal en fysiek geweld' tegenover ambtenaren. Op schelden staat een waarschuwing, maar dat verandert als dat door blijft gaan. Bij 'zeer ernstige misdragingen' maken burgemeester en wethouders onderscheid tussen 'instrumentaal geweld' (bedoeld om een uitkering op te eisen) of 'frustratiegeweld' (voortkomend uit 'onmacht, ontevredenheid en onduidelijkheid'). Volgens het college is 'de mate van verwijtbaarheid' bij instrumentaal geweld groter en dient daar een hoge straf op te staan. De ambtenaar kan daar bovenop altijd aangifte doen bij de politie.

Invoering van een nieuwe wet huisbezoeken door de rijksoverheid stuit thans op veel kritiek. De wet maakt het mogelijk voor de overheid om te korten op een uitkering als mensen controlerende ambtenaren niet binnenlaten. In de Arnhemse verordening is er nu al een medewerkingsplicht tot het toestaan van huisbezoek opgenomen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.