Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Berrie Van Helden

Strop van half miljoen voor Arnhem door vervuiling van het plasticafval

ARNHEM - De gemeente Arnhem lijdt dit jaar naar verwachting een strop van 470.000 euro doordat afval van plastic, metaalverpakkingen en drankkartons in ondergrondse containers wordt vervuild met restafval (pizzadozen, chipszakken, luiers).

Sorteerders keuren dit PMD-afval steeds vaker af. Door de vervuiling kan het niet worden hergebruikt. Het verdwijnt vervolgens in de verbrandingsoven en levert de gemeente geen geld op.

Brief

Dat constateert het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad over de stand van zaken rond de invoering van gedifferentieerde tarieven (diftar) voor het inzamelen van afval. De raad heeft besloten dat dit op 1 januari 2019 ingaat. Naast een vast deel gaan Arnhemmers dan circa 1,60 euro per zak met restafval betalen.

Uit de brief blijkt dat de invoering per 1 januari geen gelopen race is. Volgens het college is het technisch mogelijk, maar de plannen kunnen alleen worden uitgewerkt als zich geen tegenvallers voordoen. Volgens het stadsbestuur betreft de invoering een complex proces waarbij uitwerkingen vaker tegen- dan meevallen.

Ontwijkgedrag

Daarnaast waarschuwt het college dat een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de operatie is dat inwoners vertrouwen hebben in de systemen. Is dat er niet, dan vreest het stadsbestuur dat dit leidt tot ontwijkgedrag: het dumpen van afval op plaatsen waar dit niet is toegestaan.

Het college vreest dat de vervuiling van het PMD-afval verder zal toenemen als de containers weer alleen toegankelijk zijn met een pasje . Het noemt die ontwikkeling vanuit financieel en milieuoogpunt ernstig. Plastic en drankkartons kunnen ook na invoering van diftar gratis worden aangeboden in de hiervoor bestemde containers.

Afvalcoaches

Om vervuiling te voorkomen, heeft Arnhem afvalcoaches ingezet om voorlichting te geven. Er is een Facebookcampagne geweest en in Klarendal zijn PMD-containers oranje gemaakt. De acties hebben volgens het college te weinig effect gehad. Er moet blijvend voorlichting worden gegeven, aldus het college. Daarnaast gaat Arnhem een app promoten die duidelijk maakt wat wel en wat niet behoort tot PMD-afval.

In afwachting van de invoering van diftar heeft de gemeente alle ondergrondse containers opengezet. Dat is gedaan om de discussie over de privacy in relatie tot de afvalpas te doorbreken. Nu bestaat er geen enkele mogelijkheid meer stortgegevens (hoe vaak iemand de container opent) te koppelen aan de adresgegevens die op een pas staan.

Diftar

Deze koppeling mag pas wanneer Arnhem diftar gaat invoeren. Het college vreest dat er dan voortdurend juridische procedures boven de markt hangen. Van Arnhemmers die het uit privacyoverwegingen niet eens zijn met het pasjessysteem.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.