Volledig scherm
© ANP

Studiesteun voor statushouders in Arnhem

ARNHEM - Zeker dertig hoger opgeleide vluchtelingen met een verblijfsstatus krijgen de kans om via een brugjaar door te stromen naar het hbo of het wetenschappelijk onderwijs. Hun studiekosten worden betaald door de gemeente Arnhem. 

De komende twee jaar kunnen per kalenderjaar zo'n vijftien Arnhemse statushouders het taal- en schakeljaar volgen dat de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) op de locatie in Arnhem runt. In dat jaar krijgen ze extra les in Nederlandse taal, de Nederlandse samenleving en studievaardigheden. Ook kunnen ze extra les krijgen in vakken waarvan hun niveau niet hoog genoeg is. 

Bijstand

Ronden de studenten het jaar met succes af, dan kunnen ze doorstromen naar een vervolgopleiding in het hbo of aan de universiteit. De gemeente betaalt per statushouder maximaal 1.815 euro mee aan de kosten. Zij hoopt er zo aan bij te dragen dat de vluchtelingen makkelijker een baan vinden en geen beroep op een bijstandsuitkering hoeven te doen. 

De gemeente Arnhem, de Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) en de HAN tekenden woensdag op de campus aan de Ruitenberglaan een overeenkomst waarin ze zich verplichten aan de constructie mee te werken. 

In februari 2018 wil de HAN het taal- en schakeljaar ook op locatie in Nijmegen aanbieden. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.