Volledig scherm
Feras Jouma met zijn vrouw Dania en hun dochters Hala en laya. Foto: Gerard Burgers

Syrisch gezin ziet elkaar weer na één jaar

Arnhem - Een jaar heeft hij op hen gewacht. Eindelijk zijn de kinderen en vrouw van Feras Jouma in Nederland. In Arnhem, om precies te zijn.

Net als Feras beleven veel Syrische vaders of echtgenoten die een jaar geleden in de Arnhemse vluchtelingenopvang de Koepel terechtkwamen nu hun familiereunië. De procedure voor gezinshereniging duurt een jaar. „Het is ongelofelijk om elkaar weer te zien. Mijn kinderen willen de hele dag bij mij zitten en vertellen me telkens hoe erg ze me gemist hebben. Zelfs voor de jongste van 3 jaar; zij heeft me het afgelopen jaar elke dag op skype gezien. Ze hoefde helemaal niet aan me te wennen. Hoewel ze nu hier zijn, blijft het schuldgevoel aan me knagen. Mijn kinderen zijn hun leven begonnen in een oorlogsgebied."

Basisschool
Feras en zijn vrouw Dania zijn druk. Er moet een basisschool gevonden worden voor de meisjes en er is familie uit Syrië in Nederland. Zij willen allemaal langskomen. En Feras moet gewoon werken. In de tijd dat hij moest wachten op zijn gezin heeft hij niet stilgezeten. „Ik probeerde iedere minuut druk te zijn, om het gemis niet te hoeven voelen."

Gezelligheid
Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Jouma spreekt al een aardig woordje Nederlands, liep stage bij de universiteit van Wageningen en nu bij Teamplast in Heteren. Als 'operator plastic machinery' liet hij in Syrië een succesvol bedrijf achter. In Nederland leert hij nu over diezelfde business. „Hier zit de kunststofwereld iets anders in elkaar, daarom loop ik nu stage bij diverse bedrijven."

Dania wil zo snel mogelijk Nederlands leren. Feras: „Zij is een heel sociaal persoon. Dat zij, buiten ons, met niemand kan praten voelt gek voor haar. Ze houdt van gezelligheid."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.