Volledig scherm
Een vrouw maakt een inburgeringsexamen. © ANP

Taalscholen uit Arnhem geschorst vanwege onderzoek naar fraude met inburgeringsgeld

ARNHEM - Twee taalscholen die worden verdacht van fraude met inburgeringsgeld, zijn geschorst door keuringsinstantie Blik op Werk. Het gaat om het TIP College en de Oranje Ster, die beide een vestiging in Arnhem hebben.

De schorsing houdt in dat de taalbureaus voorlopig geen nieuwe cursisten mogen aannemen. Het TIP College en de Oranje Ster kunnen wel les blijven geven aan mensen die daar al taallessen volgen, meldt Blik op Werk. De scholen zijn niet meer vindbaar op de website van de organisatie.

Bij locaties van het TIP College en de Oranje Ster in Arnhem en woningen van mannen uit Malden (61), Houten (39) en Nijkerk (62) vonden op vrijdag 5 april doorzoekingen plaats. Daarbij legden de FIOD en de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken beslag op alles bij elkaar bankrekeningen met ruim één miljoen euro erop, enkele tienduizenden euro’s aan contant geld, een Range Rover en administratie.

Juridisch bewijs

Dat Blik op Werk de taalscholen ruim drie weken later schorst, heeft te maken met juridisch bewijs dat nu pas voorhanden is, zegt bestuurder Jan Laurier van de keuringsinstantie. Hij laat weten dat het TIP College en de Oranje Ster op de hoogte zijn gesteld van de schorsing. Later op de dag ontvangen de taalbureaus nog een officiële brief, vertelt hij.

De schorsingen blijven naar zijn zeggen geldig totdat het fraude-onderzoek is afgerond. Drie mannen worden verdacht van verduistering, valsheid in geschrifte en het witwassen van overheidsgeld dat eigenlijk was bedoeld voor inburgeringsonderwijs. ,,Bij een inval zijn er wel degelijk dingen aan de hand en is sprake van een redelijke eerste verdenking’’, stelt Laurier. ,,Dan kunnen wij ons keurmerk moeilijk handhaven. Voorlopig zijn de taalscholen daarom geschorst.’’

‘Normaal’

De eigenaar van de Oranje Ster ziet de schorsing niet als een groot probleem. Hij spreekt van een ‘normale’ gang van zaken bij een onderzoek door de FIOD en wacht de uitkomst daarvan af. Volgens hem ligt de eerder in beslag genomen boekhouding inmiddels bij zijn advocaat. Hoewel de eigenaar zegt niet alles te kunnen controleren wat er binnen zijn bedrijf gebeurt, verzekert hij geen grote fouten te hebben gemaakt. ,,Ik ben nu ongeveer één jaar bezig met de taalschool en heb nooit klachten gehad.’’

Het TIP College heeft nog niet gereageerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.