Volledig scherm
Archieffoto van een veiligheidshek bij tbs-kliniek. © ANP XTRA

Tbs met dwangverpleging voor ‘tikkende tijdbom’

ARNHEM – Een 36-jarige man uit Somalië die jaren geleden vol letterlijke en figuurlijke littekens naar Nederland kwam, is vrijdag veroordeeld tot veertien maanden cel en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank in Arnhem vindt bewezen dat hij 7 op 8 december vorig jaar een jonge vrouw volgde naar haar huis aan de Hommelseweg, haar voordeur binnendrong en haar mishandelde door haar keel dicht te knijpen. Daarbij dreigde en probeerde hij haar te verkrachten, vindt de rechtbank bewezen.

De man was een eind met de jonge vrouw opgelopen en wilde maar niet weggaan. Bij haar huis wurmde hij zich mee naar binnen waar hij de bewoonster tegen de trap duwde en bij haar keel pakte. De vrouw slaagde erin te schreeuwen en de man deels weer de deur uit te duwen. Een huisgenote kwam ook helpen, waardoor het lukte de man helemaal naar buiten te werken.

Niet de eerste keer

Het was niet de eerste keer is dat de man tegen iemands wil onzedig en gewelddadig handelt, en de man lijkt geen interesse te hebben in gevolgen van zijn gedrag voor anderen. Daarom ging hij naar het Pieter Baan Centrum voor observatie. 

Daar concludeerden deskundigen een combinatie van schizofrenie, antisociale persoonlijkheidsstoornis en drugsverslaving, die de man ongeremd maken in het direct bevredigen van welke behoefte dan ook. 'Een tikkende tijdbom', bij wie de kans op nieuwe problemen torenhoog is.

Omdat de man zelf niet gemotiveerd is, en de maatschappij tegen hem beschermd moet worden, is gedwongen behandeling nodig.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.