Konikpaard.
Volledig scherm
Konikpaard. © Getty Images/iStockphoto

Te dikke koniks weggehaald uit Stadsblokken

ARNHEM/ WOLFHEZE - De vier konikpaarden die leefden in het gebied Stadsblokken langs de Rijn bij Arnhem zijn daar recent weggehaald. De dieren werden door passanten stevig bijgevoerd, wat leidde tot overgewicht en ziekte. De gemeente Arnhem zoekt nu een nieuwe plek voor de dieren. 

,,De koniks op Stadsblokken waren overvoed’’, legt een woordvoerder van de gemeente Arnhem uit. ,,Ze waren zo tam geworden dat ze meteen naar het hek kwamen als zich daar mensen meldden.’’ 

Al eerder werd een van de merries ziek. Recent liep een van de dochters hoefbevangenheid op, een ziekte die vaak het gevolg is van overgewicht bij paarden. 

Het bijvoederen van de dieren is goedbedoeld maar onnodig, legt ze nog maar een keer uit. ,,Ze hadden in het gebied al meer dan genoeg voedsel. En dan kwam daar ook nog eens het voedsel bij dat passanten hen aanreikten.’’

Stadsblokken is het groene gebied aan de zuidzijde van de Nederrijn tussen de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug. 

Opdringerig

De vier dieren, twee merries met hun dochters, lopen inmiddels tijdelijk rond in een heidegebied bij Wolfheze. Een probleem is volgens de woordvoerder dat deze koniks op veel terreinen waar ook wandelaars of fietsers komen niet meer gewenst zijn.

,,Ze zijn zo tam geworden, dat ze naar mensen toe komen en opdringerig worden. Dat vindt niet iedereen fijn, en daarom zijn terreinbeheerders huiverig om de dieren op te nemen.’’ De paarden zijn eigendom van de gemeente Arnhem, die dus een nieuwe leefplek moet zien te vinden. 

Meer energie

Elders in Arnhem zijn 24 konikpaarden te vinden in Meinerswijk, ten westen van de Mandelabrug. Bij deze deze kudde loopt ook een hengst. Deze dieren zijn wel in goede conditie. ,,De merries in de groep krijgen elk jaar een veulen. Dat betekent dat ze meer energie gebruiken’’, verklaart de woordvoerder. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.