Volledig scherm
De Nederrijn vanuit de lucht. Foto ter illustratie. © Sven Menschel

Te zwaar beladen kolenschip op Nederrijn kon reis snel vervolgen

UpdateARNHEM / HUISSEN - Rijkswaterstaat heeft woensdag een vaarverbod opgelegd aan de kapitein van een kolenschip die via de Nederrijn naar Weurt wilde varen. Het schip moest voor anker tussen Arnhem en Huissen, vlak bij de splitsing van de Nederrijn met de IJssel bij Westervoort, en mocht niet verder varen.

,,Onze patrouillevaartuigen zagen dat het schip veel te zwaar beladen was voor de lage waterstand van de Nederrijn. Het schip raakte enkele keren de bodem van de rivier. Rond het middaguur hebben we de kapitein een vaarverbod gegeven”, aldus woordvoerder Christel Hollewijn van Rijkswaterstaat. De patrouille stuitte op het schip toen het ter hoogte van de Andrei Sacharovbrug in de Pleijroute was vastgelopen.

Het kolenschip moest buiten de vaargeul voor anker gaan in afwachting van hoogwater. Het waterpeil moest twintig centimeter stijgen voor het schip verder mocht varen. Uiteindelijk kon de kapitein vrij snel de reis vervolgen. Het kolenschip is in de nacht van woensdag op donderdag naar de Duitse stad Meiderich gevaren.

Afgezien van het vaarverbod heeft de schipper van het zwaarbeladen kolenschip een boete gekregen. De hoogte daarvan bepaalt de officier van justitie. De schipper had kunnen weten dat hij in overtreding was. Rijkswaterstaat houdt nauwlettend bij hoe diep de vaargeul is. 

Woensdag liep er ook al een schip vast op de Waal bij Nijmegen. Daar ging het om een schip dat graan vervoerde. Of dat schip ook te zwaar beladen was, is niet bekend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.