Een inval in de Doeffstraat in Arnhem.
Volledig scherm
Een inval in de Doeffstraat in Arnhem. © Persbureau Heitink

Terroristische aanslag verijdeld met arrestaties Arnhemmers en Huissenaar

ARNHEM - In Arnhem en Weert zijn donderdag bij een gecoördineerde actie van de politie zeven mannen aangehouden. Het gaat daarbij om drie Arnhemmers, een man uit Huissen, twee mannen uit Rotterdam en een man uit Vlaardingen.

Plaatsen van de invallen.
Volledig scherm
Plaatsen van de invallen. © DG

Volgens het Openbaar Ministerie en de politie is met de aanhouding van de verdachten een terroristische aanslag voorkomen. Het plan van de groep was vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een groot evenement. En op een andere plaats wilden ze een autobom tot ontploffing brengen. 

Naar het precieze doel wordt nog onderzoek gedaan. Ook is nog niet bekend welk evenement het beoogde doelwit was. ,,We kunnen er nu nog niet concreet over worden’’, zegt landelijk recherchechef Wilbert Paulissen. ,,Duidelijk is dat men op zoek was naar een groot evenement.’’

In Arnhem werden invallen gedaan in woningen aan de Stedumhof, in de Van Kinsbergenstraat, de Valckenierstraat en de Driepoortenweg. Op de Stedumhof werd de deur geforceerd en zijn rookbommen naar binnen gegooid. Ook op de andere plekken waar woningen zijn ingevallen zijn knallen gehoord. Rond 21. 00 uur stonden agenten van de digitale en forensische eenheid bij de woning aan de Van Kinsbergenstraat te wachten op toestemming om nader onderzoek te kunnen doen.

Volledig scherm
© anp

Hardi N.
Aan de aanhoudingen zijn volgens het OM maanden van onderzoek voorafgegaan. Dat begon in april 2018 met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees. Deze Hardi N., die al lange tijd in Arnhem woont, is een van de mannen die is opgepakt.

N. zou de leidende rol hebben gehad in het plannen van de aanslag. In 2017 werd hij nog veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. 

Syriëgangers Waïl el A. (links) en Nadeem S.
Volledig scherm
Syriëgangers Waïl el A. (links) en Nadeem S. © Jeroen Nissen

Waïl el A.
In Rotterdam is huiszoeking gedaan in een woning die lijkt toe te behoren aan Waïl el A., die oorspronkelijk uit Arnhem komt. In Arnhem is een inval gedaan op het adres waar Nadeem S. woont. In 2015 reisde Waïl el A. met Nadeem S. naar de Turks-Syrische grens. Naar eigen zeggen om een bekende op te halen.

Deze jongen zou vanuit Syrië weer naar huis willen. Justitie geloofde niets van dat verhaal en Waïl el A. en Nadeem S. werden in 2017 veroordeeld. Later datzelfde jaar kwam Waïl el A. wederom in het nieuws toen hij opgepakt werd op luchtmachtbasis Volkel. 

Plaatsen waar de verdachten wonen.
Volledig scherm
Plaatsen waar de verdachten wonen. © DG

Wapens
In het onderzoek hebben het Landelijk Parket en de Landelijke Eenheid van de politie nauw samengewerkt met het Openbaar Ministerie en de politie in Oost-Nederland. De aanhoudingen zijn verricht door anti-terrorismeteams van de Dienst Speciale Interventies (DSI), die werd ondersteund door observatieteams en helikopters.

De verdachten waren voor een aanslag op zoek naar AK47’s, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meer (auto)bommen. Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten.

Lees door onder de foto

De woning aan de Stedumhof in Arnhem.
Volledig scherm
De woning aan de Stedumhof in Arnhem. © DG

Dreigingsniveau
Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid passen de acties van het OM en de politie binnen het huidige dreigingsniveau. Die staat vastgesteld op niveau 4 van de 5, wat inhoud dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is. 

Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet verder opgeschaald.

Ook in een woning aan de Roompotstraat was een inval.
Volledig scherm
Ook in een woning aan de Roompotstraat was een inval. © 112 Gelderland Nieuws

Boven Arnhem hingen politiehelikopters.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.