Volledig scherm

Teruglezen | Winter in de regio: schaatsen, gladheid en gasstoring

NIJMEGEN - Ondanks de vele waarschuwingen vooraf hebben ijzel en sneeuw tot talloze ongelukken geleid op de Gelderse (snel)wegen. Eén automobilist overleed als gevolg van een ongeval op de A15 bij IJzendoorn. De hulpdiensten hebben ook elders de handen vol aan de gevolgen van het winterweer.

16:20 uur: Op de Waalbrug bij Nijmegen is een auto getold en op de busbaan tot stilstand gekomen. Er vielen geen gewonden.

15.10 uur: Opnieuw is een voertuig over de kop geslagen op de A50, ditmaal ter hoogte van Renkum. Een vrouw raakte lichtgewond.

15.05 uur: Voor sommigen is het huis uit komen al geen gemakkelijke opgave met de gladheid, zo laat dit (grappige) filmpje zien.

14.45 uur: De gasstoring in Ede is nog altijd niet opgelost. Medewerkers van netbeheerder Liander zijn druk op zoek naar de oorzaak. Ondertussen lijken steeds meer woningen getroffen door de storing.

14.17 uur: Vanwege de gladheid wordt het oud papier niet opgehaald in Druten, Ewijk, Groesbeek, Malden en Wijchen. Afvalinzamelaar Dar vindt het niet verantwoord om de inzamelaars en chauffeurs op pad te laten gaan.

14.10 uur: Druk is het er niet, maar ook de A12 ter hoogte van Duiven is het langzaam rijden vanwege de gladheid. Rijkswaterstaat laat op matrixborden weten dat de maximumsnelheid er 50 kilometer per uur is. (Lees door onder de foto)

13.51 uur: Bij de glijpartij op snelweg A348 is een auto van het talud geraakt en 5 meter verderop tot stilstand gekomen tegen een boom. De bestuurder maakte een proefrit en laat weten: „dit wordt hem niet.”

13.35 uur: De politie meldt dat de bestuurder die langs de A15 bij IJzendoorn te water raakte, aan zijn verwondingen is overleden.

13.13 uur: Volgens getuigen is de A348 tussen Velp en Dieren 'één grote ijsbaan'. Een aantal auto's zijn rond 12.30 uur met elkaar in botsing gekomen. Niemand raakte gewond, wel was er veel schade.

13.00 uur: In Arnhem wordt bij ijsclub Thialf volop geschaatst op natuurijs. Vanmorgen werd de baan schoongeveegd en bleek de kwaliteit van het ijs goed genoeg om de ijzers uit het vet te halen.

12.40 uur: De politie meldt dat het slachtoffer van het ongeval bij IJzendoorn uit Ochten komt. De man is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk hoe lang hij in het water heeft gelegen.

12.02 uur: Bij het ongeval op de A15 bij IJzendoorn blijkt een auto in een sloot langs de weg te zijn beland. Hulpdiensten hebben het slachtoffer uit de te water geraakte auto gered.

11.50 uur: In het westen van het land heeft het KNMI afgeschaald naar 'code geel'. In de rest van het land blijft code oranje van kracht. 'In het oosten en zuidoosten kan de gladheid tot in de avond aanhouden, in Limburg tot in de nacht naar zondag', aldus het KNMI.

11.35 uur: Op de A73 verloor een automobilist de macht over het stuur en botste tegen de vangrail, ter hoogte van Beuningen. De bestuurder is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

11.20 uur: Opnieuw is het raak op de A15. Meerdere hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, zijn gealarmeerd voor een aanrijding met letsel op de A15, ter hoogte van IJzendoorn.

11.10 uur: De politie in Velp stuitte vanmorgen niet alleen op sneeuw, maar ook op 'ijs' op de weg.

11.00 uur: De hulpdiensten zijn opgeroepen voor een ongeval op de Harderwijkerweg in Otterlo. Een auto met vee-aanwagen botste daar tegen een boom. De bestuurder moest uit zijn auto worden bevrijd.

10.44 uur: Op de A73 bij Haps verloor de bestuurder van een auto de macht over het stuur en reed de sloot in. Niet veel later gebeurde er op hetzelfde weggedeelte nog een tweede ongeval, waarbij eveneens een auto in de sloot belandde.

10.23 uur: De A15 tussen Ochten en Echteld is weer vrijgegeven nadat de bergingswerkzaamheden zijn afgerond.

10.02 uur: De hulpdiensten hebben ook elders de handen vol aan de gevolgen van het winterweer. In Arnhem zakte een hond door het ijs op de Immerlooplas. Een duikploeg van de brandweer redde het dier.

09.30 uur: Opnieuw werd de A15 opnieuw afgesloten tussen Ochten en Echteld. Oorzaak: een ongeval met een vrachtwagen. Verkeer kon het ongeval over de vluchtstrook passeren. Ook werd een omleiding ingesteld.

09.00 uur: Even voor 09.00 uur raakte zeker één persoon gewond bij een aanrijding op de A12 ter hoogte van Veenendaal.

09.00 uur: De A15 tussen Geldermalsen en Deil is weer vrijgegeven.

08.40 uur: Op A50 ter hoogte van Heelsum verloor de bestuurder van een busje de macht over het stuur. Het voertuig met vijf inzittenden sloeg over de kop. Zeker één inzittende is naar het ziekenhuis gebracht.

08.30 uur: Op de A12 bij Oosterbeek schaarde een marktkraam van een vishandel bij een aanrijding op de A12 bij Oosterbeek. Diverse hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, werden opgeroepen. Daarbij raakte niemand gewond.

08.00 uur: Op de A12 gebeurde even voor 08.00 uur een aanrijding plaats bij knooppunt Maanderbroek, ter hoogte van Ede. Een uur eerder botsten er meerdere auto's ter hoogte van knooppunt Grijsoord, bij Arnhem.

07.40 uur: Opnieuw bibberen in een deel van Ede. Huishoudens in postcodegebieden 6716 en 6717 hebben door een storing geen gas.

07.30 uur: De A15 tussen Geldermalsen en Deil werd afgesloten vanwege een geschaarde vrachtwagen. Ter hoogte van knooppunt Valburg was een omleiding ingesteld. Verkeer richting Gorinchem/Rotterdam werd geadviseerd de richting Utrecht te volgen over de A50 en A12. Ook ter hoogte van Ochten, Echteld en Tiel gebeurden ongelukken op de A15.

Hele land
De Verkeersinformatiedienst (VID) meldde rond 07.00 uur al tientallen ongelukken en aanrijdingen in het hele land. Een uur later werden een kleine 200 aanrijdingen en botsingen gemeld.

Waarschuwing
Vanwege de winterse weersomstandigheden geldt in het hele land code oranje. Mensen die niet per se weg hoeven, kunnen dat ook beter niet doen, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Advies
Rijkswaterstaat geeft mensen die wél in de auto stappen het advies de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. „Dat betekent voldoende afstand houden en langzaam rijden.''

Miljoen kilo's zout
Om de gladheid te bestrijden is Rijkswaterstaat met groot materieel uitgerukt. Sinds gisteravond is er al 4,6 miljoen kilo zout gestrooid op de snelwegen. Alle 546 strooiwagens rijden, bemand door 1.200 mensen. Glad is het overigens nog steeds. Als er weinig verkeer is, zoals op dit moment, dan wordt het zout niet goed ingereden. Tegen ijzel helpt het zout overigens niet.

Omroep Gelderland sprak met een Gelderse strooiploeg:

Winterse neerslag
In het hele land heeft het voor het eerst dit jaar gesneeuwd. Er is 1 tot 3 centimeter gevallen, meldt Weerplaza. „Vandaag overdag valt er nog geruime tijd winterse neerslag in de vorm van lichte ijzel, in het zuidoosten aanvankelijk nog als sneeuw. De temperatuur loopt van het westen uit langzaam op waarmee de gladheid vanaf het einde van de ochtend geleidelijk verdwijnt. In het oosten en zuidoosten kan de gladheid echter tot in de avond aanhouden.”

De winterse neerslag verdwijnt vandaag overdag langzaam vanuit het westen. Het oosten en zuidoosten kunnen tot 's avonds laat te maken hebben met sneeuw en/of ijzel.

De laatste keer dat ons hele land met sneeuw te maken heeft gehad is een kleine twee jaar geleden, om precies te zijn op 24 januari 2015.

Leest u dit artikel in de app? Klik dan HIER voor de video.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
Een marktkraam van een vishandel schaarde op de A12 bij Arnhem. © Roland Heitink
Volledig scherm
© Luuk Merkus/Persbureau Heitink
Volledig scherm
Er zijn veel hulpdiensten op de been bij het ongeval op de A15 bij IJzendoorn. © Roland Heitink
Volledig scherm
Stapvoets rijden op de A15 bij knooppunt Deil. © Anthonie Stip/Twitter
Volledig scherm
© Mario Beekman/ViWa Media
Volledig scherm
© Jean-Marc Regelink / Persbureau Heitink
Volledig scherm
Auto over de kop op de A50. © Roland Heitink
Volledig scherm
Auto tolt op Waalbrug. © Politie

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.