Volledig scherm
Hanna Hoekstra van Toneelgroep Oostpool met haar Theo d’Or, de toneelprijs voor de meest indrukwekkende dragende vrouwenrol. © ANP Kippa

Theo d’Or voor actrice Hannah Hoekstra van Toneelgroep Oostpool

AMSTERDAM/ARNHEM - Actrice Hannah Hoekstra van Toneelgroep Oostpool in Arnhem heeft in Amsterdam de Theo d’Or gewonnen. Ze kreeg de belangrijkste toneelprijs voor actrices in Nederland voor haar rol in ‘People, Places & Things’. 

‘Ze dwingt ons naar de plek waar ze ons hebben wil. Een magistrale tour de force’, aldus de jury over de prestatie van Hoekstra in het stuk van regisseur Marcus Azzini. De actrice, geboren in Rotterdam, groeide op in Arnhem. Ze woonde van haar 6e tot haar 18e in de Gelderse hoofdstad.

De Theo d’Or en de Louis d’Or zijn de belangrijkste toneelprijzen voor respectievelijk een actrice en een acteur, een soort Oscars voor theaterrollen. Ramsey Nasr heeft de Louis d’Or 2019 gewonnen voor zijn rol als Jude in het theaterstuk ‘Een klein leven’. 

De jury noemt Nasrs rol ‘een emotionele en indrukwekkende slijtageslag’. De acteur kreeg de belangrijkste toneelprijs ook al in 2015. Hij is met zijn tweede Louis d’Or de opvolger van Bruno van den Broecke, de winnaar van de prijs in 2018.

Nog een prijs voor Oostpool

Volledig scherm
Mark Kraan toont ontvangt de Arlecchino, de toneelprijs voor de meest indrukwekkende bijdragende mannenrol. De VSCD Toneelprijzen worden traditiegetrouw uitgereikt in de Stadsschouwburg Amsterdam op het Gala van het Nederlands Theater. © ANP

Oostpool viel overigens nog een keer in de prijzen op het gala van de VSCD Toneelprijzen in de Stadsschouwburg van Amsterdam. De prijs voor de beste bijrol bij de mannen, de Arlecchino, ging namelijk naar Mark Kraan voor zijn rol van Sam in ‘Cinema’, een stuk dat Toneelgroep Oostpool maakte samen met Het Nationale Theater.

Rosa van Leeuwen, oud-student van ArtEZ in Arnhem, won de Colombina voor de beste vrouwelijke bijrol als Honey in ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf’. Ariane Schluter van Toneelgroep Oostpool was ook genomineerd voor die prijs, voor haar rol in ‘People, Places & Things’. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.