Volledig scherm
Een V-teken voor Vitesse. foto Vitesse

Tienduizend Vitesse-fans op de foto met het V-teken

ARNHEM - 'V voor Vitesse'. Zo heet de campagne waarmee de Arnhemse club zaterdag begint rond de thuiswedstrijd Vitesse-Roda JC. Doel is dit seizoen tienduizend Vitesse-supporters te fotograferen die geheel op eigen wijze het beroemde V-teken maken.

De inspiratie voor de actie is de beroemde jubileumwedstrijd die Vitesse in het oorlogsjaar 1942 tegen Ajax speelde. Dat duel kon alleen worden gespeeld als er voor de Duitse bezetter een defilé werd gehouden. Dat kwam er, in de vorm van een V.

Die V, uitgebeeld door een haag van spelers, stond voor Vitesse. Althans, dat was de officiële lezing, maar de Nederlanders wisten wel beter. Het was het V-teken dat Winston Churchill beroemd maakte, de V van Victorie.

Zaterdag kunnen fans zich op de promenade achter de Oost-Tribune van GelreDome laten vereeuwigen terwijl ze twee vingers in V- vorm opsteken, zoals speler Alexander Büttner op een door Vitesse verspreide foto demonstreert. Leden van de Businessclub Vitesse-GelreDome kunnen op de foto aan de westkant.

De leden van de businessclub krijgen de foto direct mee. De andere supporters kunnen hun afbeelding naderhand downloaden op de Vitesse-site. Ook later in het seizoen worden foto's gemaakt. Uiteindelijk moeten zo tienduizend supporters worden vastgelegd, zegt marketing manager Maarten van Seggelen van Vitesse. "Daar willen we dan volgend seizoen iets leuks mee gaan doen."

Overigens betekent het V-teken dat Büttner op de Vitesse-foto laat zien in onder andere het Verenigd Koninkrijk en Australië iets heel anders. Maakt iemand het V-teken met de rug van de hand naar iemand gericht, dan is dit een flinke belediging. In beide landen is het gebaar zelfs verboden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.